pastylka z moreli

nie tylko smaczna, ale także zdrowa uczta! W sezonie tanich dojrzałych moreli radzę przygotować pastylkę zamiast dżemów i kompotów - wcale nie jest to trudne do zrobienia w domu. Do gotowania potrzeba bardzo mało cukru - jest to również ekonomiczne. Konieczne jest tylko zmielenie moreli i wysuszenie w dowolny dostępny sposób. A za kilka dni otrzymasz prawdziwą owocową pastylkę!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 8-14 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
60 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić pastylkę w domu, potrzebujemy tylko dwóch składników: moreli i cukru. Możesz zrobić całkowicie bez cukru, ale będzie kwaśny. Zamiast cukru można użyć miodu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele należy dobrze umyć, posortować, wybierając zepsute i niedojrzałe owoce. Następnie usuń kość, rozbijając ją na połówki. Jest szybki i wcale nie jest trudny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie owoce należy posiekać. Możesz maszynką do mięsa, możesz mikserem. Okazuje się, że to tłuczone ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ten krok możesz przegapić, ale radzę to zrobić. Zmiel powstałe puree przez sito. Zajmie to trochę czasu,ale uratuje twoją przyszłą pastylkę przed twardymi Plamami ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier lub miód. Dobrze wymieszaj. Na tym samym etapie możesz dodać posiekane orzechy lub inne dodatki, które chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Blachę do pieczenia lub inne naczynia, w których planujesz wysuszyć pastylkę, wyłóż naoliwionym pergaminem. Wlać tłuczone ziemniaki, wyrównać szpatułką, należy starać się, aby warstwa była cienka i jednolita, aby pastylka wyschła w ten sam sposób. Jeśli masz matę silikonową, możesz użyć jej zamiast pergaminu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż pastylkę do piekarnika do wyschnięcia w temperaturze 60 stopni z uchylonymi drzwiami. Zajęło mi to trzy razy po trzy godziny. Suszę z przerwami, tylko wieczorem. Może to zająć mniej czasu. Skoncentruj się na gotowości z wyglądu, pastylka stanie się błyszcząca i twarda w dotyku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową pastylkę kroimy w paski, zrobiłem to bezpośrednio nożyczkami, oddzielamy od papieru i zwijamy rurkami. Możesz zostawić ją w warstwie, to kwestia gustu. Taką żywą pastylkę należy przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku, najlepiej w zimnym miejscu.

przygotowałem" żywą " pastylkę, to znaczy owoce nie były poddawane żadnej obróbce cieplnej. Możesz również zrobić pastylkę z gotowanego puree. Taka pastylka ma dłuższy okres trwałości. Aby to zrobić, morele są najpierw gotowane,a dopiero potem mielone na puree. Można to zrobić w garnku na kuchence, w powolnej kuchence lub w piekarniku, w którym morele piecze się do miękkości. Powstałe tłuczone ziemniaki będą musiały zostać ugotowane do gęstego stanu, a następnie wysuszone w dowolny sposób.
metody suszenia są również różne. Jeśli mieszkasz w gorącym klimacie, możesz suszyć bezpośrednio na słońcu, wystawiając blachy do pieczenia z pastylkami Na zewnątrz pod baldachimem. Można suszyć tak jak ja w piekarniku. Możesz użyć specjalnej suszarki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy