skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić pastylkę w domu, potrzebujemy tylko dwóch składników: moreli i cukru. Możesz zrobić całkowicie bez cukru, ale będzie kwaśny. Zamiast cukru można użyć miodu.
Krok 2:
Morele należy dobrze umyć, posortować, wybierając zepsute i niedojrzałe owoce. Następnie usuń kość, rozbijając ją na połówki. Jest szybki i wcale nie jest trudny.
Krok 3:
Następnie owoce należy posiekać. Możesz maszynką do mięsa, możesz mikserem. Okazuje się, że to tłuczone ziemniaki.
Krok 4:
Ten krok możesz przegapić, ale radzę to zrobić. Zmiel powstałe puree przez sito. Zajmie to trochę czasu,ale uratuje twoją przyszłą pastylkę przed twardymi Plamami ciasta.
Krok 5:
Dodaj cukier lub miód. Dobrze wymieszaj. Na tym samym etapie możesz dodać posiekane orzechy lub inne dodatki, które chcesz.
Krok 6:
Blachę do pieczenia lub inne naczynia, w których planujesz wysuszyć pastylkę, wyłóż naoliwionym pergaminem. Wlać tłuczone ziemniaki, wyrównać szpatułką, należy starać się, aby warstwa była cienka i jednolita, aby pastylka wyschła w ten sam sposób. Jeśli masz matę silikonową, możesz użyć jej zamiast pergaminu.
Krok 7:
Następnie włóż pastylkę do piekarnika do wyschnięcia w temperaturze 60 stopni z uchylonymi drzwiami. Zajęło mi to trzy razy po trzy godziny. Suszę z przerwami, tylko wieczorem. Może to zająć mniej czasu. Skoncentruj się na gotowości z wyglądu, pastylka stanie się błyszcząca i twarda w dotyku.
Krok 8:
Gotową pastylkę kroimy w paski, zrobiłem to bezpośrednio nożyczkami, oddzielamy od papieru i zwijamy rurkami. Możesz zostawić ją w warstwie, to kwestia gustu. Taką żywą pastylkę należy przechowywać w zamkniętym szklanym pojemniku, najlepiej w zimnym miejscu.
przygotowałem" żywą " pastylkę, to znaczy owoce nie były poddawane żadnej obróbce cieplnej. Możesz również zrobić pastylkę z gotowanego puree. Taka pastylka ma dłuższy okres trwałości. Aby to zrobić, morele są najpierw gotowane,a dopiero potem mielone na puree. Można to zrobić w garnku na kuchence, w powolnej kuchence lub w piekarniku, w którym morele piecze się do miękkości. Powstałe tłuczone ziemniaki będą musiały zostać ugotowane do gęstego stanu, a następnie wysuszone w dowolny sposób.
metody suszenia są również różne. Jeśli mieszkasz w gorącym klimacie, możesz suszyć bezpośrednio na słońcu, wystawiając blachy do pieczenia z pastylkami Na zewnątrz pod baldachimem. Można suszyć tak jak ja w piekarniku. Możesz użyć specjalnej suszarki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g