kosz na ciasto z kwiatami

słodki kosz pysznych róż! Świetny prezent na wakacje. Słodko)
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 88 % 42 g
204 kcal
IG: 2 / 29 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek. Dla wygody pozostawiamy żółtka w połówkach skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka, aż będą gęste i kontynuując ubijanie, dodaj cukier partiami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj żółtko i ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po trochę więcej ubijamy do bujnej białej masy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i skrobię. Wymieszaj wszystko i przesiej przez sito 3 razy, aby nasycić mieszaninę tlenem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną skórkę z cytryny do ubitych jajek. Dodaj mąkę porcjami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto szpatułką od dołu do góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być puszyste i jednolite.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto na wyłożoną pergaminem formę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyrównaj ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy biszkopt niech ostygnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy ostygnie, odetnij górę. Ugniatamy i zostawiamy do późniejszego wykorzystania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój biszkopt wzdłuż na trzy ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj syrop-wlej cukier do wody, wymieszaj i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozwól syropowi ostygnąć do temperatury pokojowej i dodaj aromat.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój marmoladę i kiwi na małe kostki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj wodę do żelatyny, aby puchła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj gorące przegotowane mleko do spęcznionej żelatyny z wodą i wymieszaj wszystko, aż żelatyna się rozpuści.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zmiel twaróg z cukrem pudrem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj bitą śmietanę do twarogu i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko z żelatyną do tej mieszanki przez sitko.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dobrze wymieszaj krem, aż będzie gładki. Do montażu ciasta pozostaje tylko pokroić banany w te same kostki, co kiwi i marmolada.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Do montażu bierzemy formę, w której upiekliśmy biszkopt, wkładamy do niego dolne ciasto. Dobrze namocz go w syropie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Kładziemy warstwę kremu na wierzchu, a następnie warstwę owoców i marmolady w śmietanie.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Na wierzchu pokryj również kremem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Kolejna warstwa ciasta, śmietany i owoców jest zbierana w ten sam sposób.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Namocz syrop i połóż Ostatnie ciasto na wierzchu, posmaruj kremem.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Dobrze zetrzyj wierzch biszkoptu i wymieszaj z resztą kremu. Z tej mieszanki rozłóż wzgórze na wierzchu ciasta. Teraz ciasto należy przechowywać w lodówce do zestalenia. W międzyczasie przygotowujemy krem białkowy.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ciasto jest zamrożone, krem jest gotowy. Wystrój zaczynamy od kosza. Brązowym kremem, za pomocą dyszy &039;gwiazdka&039;, nałóż z boku ciasta pionową linię na całej wysokości. Na górze linii narysuj trzy poziome linie oddalone od siebie o grubość linii, tj.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Następnie obok tej samej pionowej linii, a na niej dwie poziome linie w odstępach między trzema poprzednimi poziomymi liniami.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    W ten sposób udekorujemy ciasto z boku w postaci kosza.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Od góry wzdłuż krawędzi nakładamy ozdobną linię okrężnym ruchem za pomocą tego samego brązowego kremu i Dyszy.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Kosz jest gotowy. Przygotowujemy wielobarwne kremy do kwiatów, nożyczki kuchenne cukiernicze goździki do tworzenia kwiatów. Zamiast goździka możesz użyć na przykład długopisu.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Robimy pierwszą dużą różę ze śmietany i za pomocą nożyczek rozprowadzamy ją na środku ciasta.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Róże są bardzo proste. Na przykład, jeśli używasz długopisu, musisz użyć dyszy &039;Płatek&039;, w okręgu kaskadowym, najpierw na długopis, a następnie jeden na drugim, nałożyć płatki kremem.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Tak to wygląda w procesie.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Różę o pożądanym rozmiarze, przenosimy na nożyczki, delikatnie obracając uchwyt.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    I umieść różę na cieście nożyczkami.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Wykonujemy i umieszczamy wymaganą liczbę róż tego samego koloru. Następnie przejdź do innych kolorów. Na przykład biało-pomarańczowy. Aby to zrobić, umieść białe i pomarańczowe kremy po przeciwnych stronach w torbie cukierniczej i ściśnij torbę, aż pojawi się wymagany kolor.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    A jeśli używasz specjalnego cukierniczego goździka, to aby zrobić z nim róże, musisz najpierw nałożyć na niego podstawę kwiatu z białego kremu, a następnie wokół tej podstawy, a także wokół rączki, kaskadowo nałożyć płatki kwiatu.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Wykonujemy kwiaty o pożądanym rozmiarze. Usuwamy je również nożyczkami.

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    I tak samo za pomocą nożyczek przenosimy kwiat na ciasto.

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    Udekoruj kwiatami całą wolną przestrzeń na wierzchu ciasta.

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    Zielonym kremem, za pomocą dyszy &039;liść&039;, nakładamy liście.

  45. Krok 45:

    Krok 45.

    Udekoruj róże koralikami cukierniczymi. Pod koniec wystroju wysyłamy ciasto do lodówki na kilka godzin przed podaniem i lekko zamrożone.

  46. Krok 46:

    Krok 46.

    Pyszne ciasto z owocami ozdobione, nasączone kremem, stało się delikatne. I gotowy zadowolić naszych bliskich swoją czułością. Podajemy do stołu i cieszymy się wakacjami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy