skład / składniki
metoda gotowania
1. Podgrzej mleko do 38 stopni i wlej do miski.
2. W ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże.
3. Dodaj masło. Lepiej, jeśli jest miękki, lekko stopiony.
4. Włóż sól, cukier i wszystko dobrze wymieszaj.
5. Przesiej mąkę. W małych porcjach wymieszaj mąkę z masą drożdżową. Mąka może potrzebować trochę mniej lub trochę więcej.
6. Zagniataj ciasto, aż przestanie przylegać do rąk.
7. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość.
8. Teraz ciasto należy zagnieść i ponownie umieścić w ciepłym miejscu na pół godziny. Musi się ponownie podnieść.
9. Umyj jabłka, usuń rdzenie i łodygi, a następnie pokrój w kostkę.
10. Wyciśnij sok z cytryny. Skrop pokrojone jabłka sokiem z cytryny, dodaj do nich cynamon i cukier.
11. Rozgrzej patelnię z masłem. Włóż jabłka do oleju, dodaj miód.
12. Dusić jabłka na małym ogniu przez około 10 minut. Powinny stać się miękkie, ale jednocześnie nie gotować. Odcedź syrop.
13. Pokrój ciasto na identyczne kawałki, uformuj z każdego kulkę, a następnie zwiń w ciasto. Możesz po prostu spłaszczyć kulki dłonią.
14. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej tortille i odstaw na 20 minut na ciepło.
15. Na środku każdej tortilli zrób wgłębienie (na przykład szklanką) i napełnij je nadzieniem.
16. Wymieszaj jajko z wodą i posmaruj ciasto mieszanką.
17. Umieść przyszłe serniki w piekarniku nagrzanym do 210 stopni na pół godziny.
serniki są gotowe! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g