serniki z jabłkami z ciasta drożdżowego

upiecz serniki, ale nie z twarogiem, ale ze słodkim nadzieniem jabłkowym! Bardzo smaczne serniki z soczystym nadzieniem miodowo-jabłkowym i rumianą, lekko chrupiącą skórką. Nie spotkałem się z bardziej aromatycznymi i apetycznymi nadzieniami we wszystkich ciastach jabłkowych! Z przyjemnością pieczę z nią serniki i zamknięte ciasta, ale te pierwsze są szczególnie smaczne. Spróbuj!
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 75 % 30 g
195 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Podgrzej mleko do 38 stopni i wlej do miski.

2. W ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże.

3. Dodaj masło. Lepiej, jeśli jest miękki, lekko stopiony.

4. Włóż sól, cukier i wszystko dobrze wymieszaj.

5. Przesiej mąkę. W małych porcjach wymieszaj mąkę z masą drożdżową. Mąka może potrzebować trochę mniej lub trochę więcej.

6. Zagniataj ciasto, aż przestanie przylegać do rąk.

7. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość.

8. Teraz ciasto należy zagnieść i ponownie umieścić w ciepłym miejscu na pół godziny. Musi się ponownie podnieść.

9. Umyj jabłka, usuń rdzenie i łodygi, a następnie pokrój w kostkę.

10. Wyciśnij sok z cytryny. Skrop pokrojone jabłka sokiem z cytryny, dodaj do nich cynamon i cukier.

11. Rozgrzej patelnię z masłem. Włóż jabłka do oleju, dodaj miód.

12. Dusić jabłka na małym ogniu przez około 10 minut. Powinny stać się miękkie, ale jednocześnie nie gotować. Odcedź syrop.

13. Pokrój ciasto na identyczne kawałki, uformuj z każdego kulkę, a następnie zwiń w ciasto. Możesz po prostu spłaszczyć kulki dłonią.

14. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej tortille i odstaw na 20 minut na ciepło.

15. Na środku każdej tortilli zrób wgłębienie (na przykład szklanką) i napełnij je nadzieniem.

16. Wymieszaj jajko z wodą i posmaruj ciasto mieszanką.

17. Umieść przyszłe serniki w piekarniku nagrzanym do 210 stopni na pół godziny.

serniki są gotowe! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy