kruche ciasteczka rumiankowe
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż wstępnie zmiękczoną margarynę do miski, wlej cukier, wanilinę i sól, zmiel łyżką stołową lub ręczną trzepaczką.
2. Rozbijamy jajka na powstałą masę, nadal ubijamy, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się biała.
3. Przesiej mąkę z sodą do białej bujnej masy, zagniataj ciasto pastowe, napełnij je torbą cukierniczą, instalując dyszę "gwiazdka".
4. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem kładziemy ciasteczka, a na środku każdego ciasteczka układamy dżem, wygodnie jest to zrobić za pomocą papierowej koperty, wykonując mały otwór na końcu.
5. Wysyłamy blachę do pieczenia z półfabrykatami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ciasteczka przez 10-15 minut.
schłodzić i podać.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g