szynka wieprzowa w rękawie

Przygotuj pyszne i soczyste mięso na wakacje lub kolację! Szynka wieprzowa w rękawie będzie doskonałą przekąską lub niezależnym daniem. W drugim przypadku można go podawać z różnymi dodatkami, warzywami lub sałatkami. Możliwe jest gotowanie szynki jako alternatywy dla kiełbasy sklepowej i robienie kanapek na śniadanie, a także do szkoły i pracy.
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 16 g
tłuszcze 52 % 23 g
węglowodany 11 % 5 g
290 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Przygotuj mięso: dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym, zeskrob nożem. Teraz nacinamy z jednej strony i ostrożnie wycinamy kość.

2. Obierz i posiekaj czosnek. Możesz go drobno posiekać lub zetrzeć, wycisnąć przez prasę.

3. Rozłóż szynkę pokrojoną w górę, na mięsie-czosnek, wcieraj, a następnie posyp mięso solą i przyprawami.

4. Mocno zwijamy szynkę, bandażujemy mocną nicią.

5. Wymieszaj olej roślinny i przyprawy, dodaj miód, wyciśnij sok z cytryny. Jeszcze raz przeszkadzamy.

6. Marynatą smarujemy szynkę na zewnątrz, wkładamy ją do rękawa, tam też dodajemy liście laurowe.

7. Szynkę wysyłamy do piekarnika na półtorej godziny (temperatura 180 stopni Celsjusza).

8. Gotową szynkę schładzamy, po czym usuwamy nić i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy