skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj mięso: dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym, zeskrob nożem. Teraz nacinamy z jednej strony i ostrożnie wycinamy kość.
2. Obierz i posiekaj czosnek. Możesz go drobno posiekać lub zetrzeć, wycisnąć przez prasę.
3. Rozłóż szynkę pokrojoną w górę, na mięsie-czosnek, wcieraj, a następnie posyp mięso solą i przyprawami.
4. Mocno zwijamy szynkę, bandażujemy mocną nicią.
5. Wymieszaj olej roślinny i przyprawy, dodaj miód, wyciśnij sok z cytryny. Jeszcze raz przeszkadzamy.
6. Marynatą smarujemy szynkę na zewnątrz, wkładamy ją do rękawa, tam też dodajemy liście laurowe.
7. Szynkę wysyłamy do piekarnika na półtorej godziny (temperatura 180 stopni Celsjusza).
8. Gotową szynkę schładzamy, po czym usuwamy nić i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g