dwupoziomowe domowe ciasto

najlepsza dekoracja na każdą okazję!!! Ciasta piętrowe przygotowywane są na specjalne okazje-na wesele, urodziny lub inne święta, kiedy trzeba traktować dużą liczbę osób. Ciasto według tego przepisu uzyskuje się o wadze około 3,5 kg.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 60 % 34 g
315 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

1. Aby przygotować biszkopty do ciasta, połącz jajka z cukrem i ubijaj je przez kilka minut, aż będą puszyste, lekkie.
2. Równolegle do ubijania jajek połącz masło i mleko w osobnej kadzi.Podpal i zagotuj. Kontynuuj podgrzewanie, aby masło całkowicie się rozpuściło.
3. Przesiej mąkę przez sito, aby była nasycona powietrzem. Dodaj sodę i wanilinę do mąki.
4. W bujną masę jajeczną mieszać ręcznie, za pomocą trzepaczki, na przemian, gorącą masę mleczną i mąkę. Wlać gotowe, przewiewne ciasto do dwóch dzielonych naczyń do pieczenia o średnicy 22 cm i 18 cm. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości. Mniejszy biszkopt zajmie 40 minut, a duży 55-65 minut.
schłodzić gotowe herbatniki i pozostawić w lodówce przez kilka godzin, owinięte folią spożywczą. Przed złożeniem ciasta pokrój herbatniki na 3-4 ciasta.
5. Aby przygotować krem, połącz śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukier puder. Ubij śmietanę na puszystą, stabilną masę.
6. Namocz ciastka biszkoptowe w dowolnym syropie, ułóż śmietaną i zbierz dwa ciasta. Mniejsze ciasto powinno znajdować się na osobnym dwustronnym podłożu.
włóż ciasta do lodówki na kilka godzin, aby je zestalić i namoczyć.
7.Aby złożyć ciasto, dolny poziom, który jest większy, przebij plastikowymi rurkami (4-6 sztuk) pośrodku. Przytnij je do poziomu ciasta. Ustaw mniejsze ciasto na wierzchu wraz z podkładem. Dzięki podpórkom górne ciasto nie zmiażdży dolnego.
8. W razie potrzeby wyrównaj ciasto po bokach i na wierzchu kremem. Ponadto zamaskuj szew między dwoma poziomami kremem.
poziomy mogą być wykonane w różnych kolorach. Aby to zrobić, po prostu pomaluj krem wcześniej barwnikami spożywczymi.
9. Udekoruj gotowe ciasto według własnych upodobań i zamierzonej uroczystości. Na przykład jagody lub owoce.
10. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy