skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przygotować biszkopty do ciasta, połącz jajka z cukrem i ubijaj je przez kilka minut, aż będą puszyste, lekkie.
2. Równolegle do ubijania jajek połącz masło i mleko w osobnej kadzi.Podpal i zagotuj. Kontynuuj podgrzewanie, aby masło całkowicie się rozpuściło.
3. Przesiej mąkę przez sito, aby była nasycona powietrzem. Dodaj sodę i wanilinę do mąki.
4. W bujną masę jajeczną mieszać ręcznie, za pomocą trzepaczki, na przemian, gorącą masę mleczną i mąkę. Wlać gotowe, przewiewne ciasto do dwóch dzielonych naczyń do pieczenia o średnicy 22 cm i 18 cm. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości. Mniejszy biszkopt zajmie 40 minut, a duży 55-65 minut.
schłodzić gotowe herbatniki i pozostawić w lodówce przez kilka godzin, owinięte folią spożywczą. Przed złożeniem ciasta pokrój herbatniki na 3-4 ciasta.
5. Aby przygotować krem, połącz śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukier puder. Ubij śmietanę na puszystą, stabilną masę.
6. Namocz ciastka biszkoptowe w dowolnym syropie, ułóż śmietaną i zbierz dwa ciasta. Mniejsze ciasto powinno znajdować się na osobnym dwustronnym podłożu.
włóż ciasta do lodówki na kilka godzin, aby je zestalić i namoczyć.
7.Aby złożyć ciasto, dolny poziom, który jest większy, przebij plastikowymi rurkami (4-6 sztuk) pośrodku. Przytnij je do poziomu ciasta. Ustaw mniejsze ciasto na wierzchu wraz z podkładem. Dzięki podpórkom górne ciasto nie zmiażdży dolnego.
8. W razie potrzeby wyrównaj ciasto po bokach i na wierzchu kremem. Ponadto zamaskuj szew między dwoma poziomami kremem.
poziomy mogą być wykonane w różnych kolorach. Aby to zrobić, po prostu pomaluj krem wcześniej barwnikami spożywczymi.
9. Udekoruj gotowe ciasto według własnych upodobań i zamierzonej uroczystości. Na przykład jagody lub owoce.
10. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g