skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biszkopt.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijaj przez 5 minut.
Krok 3:
Dodaj mąkę i skrobię. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Na dno wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia (średnica 20-22 cm) wlej ciasto.
Krok 5:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Krok 6:
Krem.
Krok 7:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia.
Krok 8:
Jeśli twaróg jest suchy i grudkowaty, najpierw przebij go blenderem.
Krok 9:
Połącz twaróg z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Zmiel trzepaczką, aż będzie gładka. Nie ubijaj!
Krok 10:
Dekoracja.
Krok 11:
Obierz ananasa i kiwi. Pokrój na małe plasterki.
Krok 12:
Żelatynę rozgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wlać do masy twarogowo-jogurtowej. Wymieszać.
Krok 13:
Dodaj kiwi do masy twarogowej, pozostawiając kilka do dekoracji. Wymieszać.
Krok 14:
Połóż biszkopt na dnie pierścienia do gotowania (20-22 cm). Po bokach umieść folię octanową.
Krok 15:
Biszkopt polać kremem z kawałkami kiwi. Włóż do zamrażarki, aż stwardnieje.
Krok 16:
Galaretka.
Krok 17:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia.
Krok 18:
Żelatynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i połączyć z sokiem ananasowym. Wymieszać.
Krok 19:
Połóż kawałki ananasa i kiwi na zamrożonym śmietanie.
Krok 20:
Wlej galaretkę owocową i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
1. Jogurt lepiej jest wziąć niezbyt płynny, aby krem był trochę lepki. Lepiej wymieszać jogurt z twarogiem szpatułką lub trzepaczką. Nie ubijaj tak jak ja! Ponieważ z tego powodu otrzymałem dość płynną masę i powinienem był być mniej lub bardziej gęsty. Nie wpłynęło to na smak, krem trochę wyciekł w szczelinę między formą a herbatnikiem - musiałem majstrować, aby wszystko nie wyciekło.
2. Miałem świeżego ananasa, więc kupiłem sok ananasowy do galaretki. Możesz zastąpić świeży ananas w puszkach i zrobić galaretkę na bazie syropu ananasowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g