skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z kurczaka, cukinii i sera? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz młodą cukinię. Mają więc cienką skórę, nie trzeba jej obierać. Jeśli weźmiesz starą cukinię, obierz ją ze skóry i nasion. Filety z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Pokrój małą cukinię w równe koła o grubości około 3-5 mm.pokrój dużą cukinię na pół, usuń duże nasiona i pokrój w półpierścienie.
Krok 3:
Pokrój pomidory. Wybierz pomidory twarde, mięsiste. Soczyste, miękkie pomidory będą trudne do dokładnego pokrojenia, a po upieczeniu zamienią się w owsiankę, a także nadadzą potrawie nadmiar płynu.
Krok 4:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Ułóż w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia.
Krok 5:
Pokrój zimne masło w drobną kostkę i rozprowadź na wierzchu kurczaka.
Krok 6:
Następnie ułóż warstwę cukinii na kurczaku. Cukinię posolić i pieprzyć do smaku.
Krok 7:
Przygotuj wypełnienie. Wbij jaja kurze do odpowiedniego pojemnika, dodaj śmietanę, sól. Mieszaj widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 8:
Wlać mieszankę jajeczno-kwaśną cukinię z mięsem.
Krok 9:
Ułóż plastry pomidora na wierzchu.
Krok 10:
Wcześniej umyj koperek, osusz ręcznikami papierowymi i posyp zapiekankę na wierzchu. Wyślij formę z zapiekanką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku - temperatura i czas mogą różnić się od moich.
Krok 11:
Zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Po pół godzinie wyjmij zapiekankę, posyp ją serem, w razie potrzeby udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Włóż zapiekankę z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, spójrz na gotowość mięsa i cukinii. Powinny być łatwe do przebicia nożem i miękkie.
Krok 12:
Podawaj gotowe danie na ciepło z ziołami, ulubionymi sosami, oliwkami. Następnego dnia zapiekankę można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, nie straci smaku. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub innym rodzajem mięsa. Ale w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
oprócz cukinii i pomidorów możesz wziąć paprykę, kalafior i inne warzywa według własnego uznania.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g