zapiekanka z cukinii z serem z kurczaka i pomidorami

niedrogie, łatwe danie warzywne na obiad dla całej rodziny! Zapiekanka z cukinii z kurczakiem, serem i pomidorami pod śmietaną - zdrowa, apetyczna, soczysta, delikatna w smaku. Nadaje się do codziennego menu. Przepis z kategorii jest prosty i szybki. Można go uzupełniać i zmieniać według własnego uznania.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 10 % 2 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z kurczaka, cukinii i sera? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz młodą cukinię. Mają więc cienką skórę, nie trzeba jej obierać. Jeśli weźmiesz starą cukinię, obierz ją ze skóry i nasion. Filety z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój małą cukinię w równe koła o grubości około 3-5 mm.pokrój dużą cukinię na pół, usuń duże nasiona i pokrój w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory. Wybierz pomidory twarde, mięsiste. Soczyste, miękkie pomidory będą trudne do dokładnego pokrojenia, a po upieczeniu zamienią się w owsiankę, a także nadadzą potrawie nadmiar płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Ułóż w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój zimne masło w drobną kostkę i rozprowadź na wierzchu kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż warstwę cukinii na kurczaku. Cukinię posolić i pieprzyć do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj wypełnienie. Wbij jaja kurze do odpowiedniego pojemnika, dodaj śmietanę, sól. Mieszaj widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać mieszankę jajeczno-kwaśną cukinię z mięsem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż plastry pomidora na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wcześniej umyj koperek, osusz ręcznikami papierowymi i posyp zapiekankę na wierzchu. Wyślij formę z zapiekanką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 30 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku - temperatura i czas mogą różnić się od moich.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj twardy ser na grubej tarce. Po pół godzinie wyjmij zapiekankę, posyp ją serem, w razie potrzeby udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Włóż zapiekankę z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, spójrz na gotowość mięsa i cukinii. Powinny być łatwe do przebicia nożem i miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj gotowe danie na ciepło z ziołami, ulubionymi sosami, oliwkami. Następnego dnia zapiekankę można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, nie straci smaku. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub innym rodzajem mięsa. Ale w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

oprócz cukinii i pomidorów możesz wziąć paprykę, kalafior i inne warzywa według własnego uznania.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy