ciasto z kurczakiem i ziemniakami na kefirze

satysfakcjonujące i proste! Idealne ciasto na ciasto i wypieki! Świetny przepis na przygotowanie domowego ciasta na cieście drożdżowym z nadzieniem z kurczaka, cebuli i ziemniaków w zwykłym piekarniku, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wyśmienitym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 57 % 20 g
154 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto z kurczakiem i ziemniakami na kefirze? Przygotowujemy niezbędne produkty i różne przyprawy do przygotowania pysznego ciasta z nadzieniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście mililitrów ciepłego kefiru o temperaturze pokojowej do małej miski, a następnie włóż do niej dwadzieścia gramów świeżych prasowanych drożdży i wlej dwadzieścia pięć gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trzydzieści gramów mąki pszennej do ogólnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie i umieść je, aby aktywować drożdże na piętnaście do dwudziestu minut w ciepłym miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie dodaj do niego czterdzieści gramów stopionego masła i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto z aktywowanymi drożdżami wlewa się do miski z mieszanką jajeczno-olejową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W częściach przesiej trzysta gramów mąki pszennej do miski z płynną bazą i wlej do niej jedną niecałą łyżeczkę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszając wszystkie składniki w misce, zagniataj ciasto i, jeśli to konieczne, dodaj trochę mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nadal dobrze zagniatamy ciasto w misce rękami przez około pięć do siedmiu minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagniecione ciasto zbieramy w bryłę, którą następnie wkładamy do miski i smarujemy niewielką ilością oleju roślinnego, po czym przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym, umieszczamy ją w ciepłym miejscu na godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby przygotować nadzienie, drobno posiekaj trzysta gramów cebuli, którą następnie włóż do miski i dodaj do niej sól do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze ugniataj cebulę w misce z kruszonką, aż pojawi się sok, a następnie wlej suszone zioła, zirę, kolendrę do miski do smaku i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż pięćset gramów fileta z kurczaka pokrojonego na kawałki do miski z cebulą i przyprawami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż czterysta gramów ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj mieszankę czarnej i czerwonej papryki do ogólnej miski do smaku i ponownie mieszając wszystkie składniki, odłóż miskę z przygotowanym nadzieniem na bok.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż po upływie czasu dobrze wyrośnięte ciasto na stole posypanym odrobiną mąki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto ugniatamy i formujemy, a następnie kroimy na większe i mniejsze części.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ugniatamy większość ciasta i rozwałkujemy na dwa milimetry grubości ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przykręcamy ciasto do wałka do ciasta, a następnie przenosimy i rozprowadzamy w formie, która została wcześniej nasmarowana niewielką ilością oleju roślinnego.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Równomiernie rozprowadź ciasto w formie i uformuj boki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp tortillę odrobiną bułki tartej.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wymieszaj przygotowane nadzienie w misce jeszcze raz i rozprowadź równomiernie w formie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż na wierzchu nadzienia w postaci trzydziestu gramów masła w kawałkach.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Drugą część ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto, po czym przenosimy i układamy w formie na wierzchu nadzienia.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dobrze łączymy krawędzie ciast, dekorujemy ażurową rzeźbą i robimy mały otwór w środku.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozłóż ozdoby z ciasta na wierzchu ciasta i umieść je w ciepłym miejscu na trzydzieści minut.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i pieczemy ciasto przez godzinę, następnie wyjmujemy formę z piekarnika i smarujemy ciasto żółtkiem ubitym z mlekiem, po czym wkładamy formę do piekarnika i obniżając temperaturę do stu pięćdziesięciu stopni, nadal pieczemy ciasto przez kolejne dwadzieścia do trzydziestu minut, aż będzie całkowicie ugotowane.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Uwolnij przygotowane ciasto z formy i rozłóż je na stole.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

ciasto z kurczakiem i ziemniakami na kefirze. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto na ciasto-wspaniałe niesłodzone wypieki na herbatę w piekarniku! Bardzo apetyczne, proste i szybkie – domowe ciasto z kurczakiem i ziemniakami gotowane na kefirze! Najbardziej poszukiwanym i często pieczonym przez gospodynie domowe jest ciasto mięsne lub mięsne! Zapewnia długotrwałe uczucie sytości i daje ładunek potężnej energii. Radzę ci teraz zrobić ze mną pyszne ciasto z niedrogim kurczakiem, a także ulubionymi ziemniakami na kefirze w zwykłym piekarniku i zaoferować swój sprawdzony, udany przepis. Jestem pewien, że Twoja rodzina będzie od niego szczerze zachwycona! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy