Ciasto Kopciuszka

Przygotuj kulinarne arcydzieło! To nie jest tak fałszywe, Jak się wydaje! Ciasto Kopciuszka stanie się centralnym daniem świątecznego stołu, idealne na urodziny płci pięknej. Ciasto jest delikatne, soczyste, z biszkoptem czekoladowym i sufletem twarogowo-śmietankowym z pewnością przypadnie do gustu bohaterowi okazji.
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 58 % 38 g
374 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Wlej wodę do rondla, około 200-30 ml, Wyślij do ognia, zagotuj. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce, włóż do rondla, miski lub rondla, najważniejsze jest to, że naczynie ma nieco mniejszą średnicę niż rondel z wodą. Ustawiamy pojemnik z czekoladą nad wrzącą wodą, topimy go, mieszając. Następnie dodaj masło do stopionej czekolady, wlej również olej roślinny, wymieszaj, doprowadź masę do jednorodności. Zdejmij z ognia, pozwól mu trochę ostygnąć.

2. W międzyczasie przesiej mąkę, proszek kakaowy i proszek do pieczenia do osobnej miski. Rozbij jajka do wysokiej miski, wlej cukier, ubij mikserem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Rozłóż śmietanę na powstałej masie, ubij. Następnie, nie przerywając ubijania, wlej wodę, a następnie wlej lekko schłodzoną masę czekoladową cienkim strumieniem.

3. W części Wprowadzamy mieszaninę suchych składników do powstałej masy, za każdym razem ubijamy ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 20 minut. Możesz również piec w wysokiej dzielonej formie, tylko czas pieczenia będzie potrzebny dłużej, ponieważ warstwa ciasta będzie grubsza niż na blasze do pieczenia.

4. Gotowe ciasto układamy na powierzchni roboczej, za pomocą pierścienia kulinarnego wycinamy okrągłe półfabrykaty o tej samej średnicy. Jeśli ciasto zostało upieczone w formie, pokrój je na trzy części.

5. W niewielkiej ilości wody rozcieńczamy żelatynę, pozostawiamy do pęcznienia. Ubij masło na puszystość, wlej cukier i cukier waniliowy, ubij. Do powstałej masy Wprowadzamy części twarogu i śmietany, za każdym razem ubijając masę do uzyskania gładkości. W osobnym pojemniku ubij schłodzoną śmietanę na stabilne bujne szczyty, włóż do przygotowanej wcześniej masy, wymieszaj silikonową szpatułką.

6. Rozpuść spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, najważniejsze jest, aby nie gotować! Wlej stopioną żelatynę do śmietany, wymieszaj szpatułką. Zbieramy ciasto w dzielonej formie, nasączamy każde ciasto syropem i obficie smarujemy kremem. Wysyłamy do lodówki na trzy godziny.

7. Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej do stanu płynnego, następnie wprowadzamy masło, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wynikowym lukrem podlewamy powierzchnię ciasta. Dekorujemy do smaku, jako opcja-czekoladowe figurki, okazuje się bardzo delikatny.

miłej degustacji i wesołych wakacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy