skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, około 200-30 ml, Wyślij do ognia, zagotuj. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce, włóż do rondla, miski lub rondla, najważniejsze jest to, że naczynie ma nieco mniejszą średnicę niż rondel z wodą. Ustawiamy pojemnik z czekoladą nad wrzącą wodą, topimy go, mieszając. Następnie dodaj masło do stopionej czekolady, wlej również olej roślinny, wymieszaj, doprowadź masę do jednorodności. Zdejmij z ognia, pozwól mu trochę ostygnąć.
2. W międzyczasie przesiej mąkę, proszek kakaowy i proszek do pieczenia do osobnej miski. Rozbij jajka do wysokiej miski, wlej cukier, ubij mikserem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Rozłóż śmietanę na powstałej masie, ubij. Następnie, nie przerywając ubijania, wlej wodę, a następnie wlej lekko schłodzoną masę czekoladową cienkim strumieniem.
3. W części Wprowadzamy mieszaninę suchych składników do powstałej masy, za każdym razem ubijamy ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 20 minut. Możesz również piec w wysokiej dzielonej formie, tylko czas pieczenia będzie potrzebny dłużej, ponieważ warstwa ciasta będzie grubsza niż na blasze do pieczenia.
4. Gotowe ciasto układamy na powierzchni roboczej, za pomocą pierścienia kulinarnego wycinamy okrągłe półfabrykaty o tej samej średnicy. Jeśli ciasto zostało upieczone w formie, pokrój je na trzy części.
5. W niewielkiej ilości wody rozcieńczamy żelatynę, pozostawiamy do pęcznienia. Ubij masło na puszystość, wlej cukier i cukier waniliowy, ubij. Do powstałej masy Wprowadzamy części twarogu i śmietany, za każdym razem ubijając masę do uzyskania gładkości. W osobnym pojemniku ubij schłodzoną śmietanę na stabilne bujne szczyty, włóż do przygotowanej wcześniej masy, wymieszaj silikonową szpatułką.
6. Rozpuść spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, najważniejsze jest, aby nie gotować! Wlej stopioną żelatynę do śmietany, wymieszaj szpatułką. Zbieramy ciasto w dzielonej formie, nasączamy każde ciasto syropem i obficie smarujemy kremem. Wysyłamy do lodówki na trzy godziny.
7. Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej do stanu płynnego, następnie wprowadzamy masło, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wynikowym lukrem podlewamy powierzchnię ciasta. Dekorujemy do smaku, jako opcja-czekoladowe figurki, okazuje się bardzo delikatny.
miłej degustacji i wesołych wakacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g