Khachapuri Penovani

pyszne ciasto francuskie - na śniadanie lub po prostu. Penovani chaczapuri to pyszne przewiewne Gruzińskie wypieki, które w tym przepisie proponuje się przygotować z gotowego ciasta francuskiego. To znacznie oszczędza czas poświęcony na gotowanie. Delikatne i jednocześnie jasne połączenie bujnego ciasta i stopionego, ciągnącego się aromatycznego sera nie pozostawi nikogo obojętnym!
angelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 43 % 23 g
węglowodany 31 % 17 g
329 kcal
IG: 6 / 76 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

aby przyspieszyć proces gotowania, zaleca się wcześniejsze wyjęcie ciasta z zamrażarki. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni i przejdź do gotowania chaczapuri.

sery suluguni i Imeretinskie wcieramy na grubej tarce lub kroimy na małe kawałki, dodajemy do niego białko jaja, dobrze mieszamy, aby jajko było równomiernie rozłożone. Z pewnością wydaje się, że ser można zastąpić dowolnym  twardym gatunkiem, który będzie dobrze rozciągał się po stopieniu. Ale nie jest to pożądane, ponieważ smak chaczapuri w dużej mierze determinuje właściwy ser. Żółtko w osobnym pojemniku miesza się z niewielką ilością mleka.

stół lub dużą deskę posypujemy mąką, układamy jedną warstwę ciasta francuskiego, które do tego czasu zdążyło się stopić. Jeśli do gotowania używasz maty silikonowej, nie możesz poświęcać wysiłku na przenoszenie gotowych produktów na blachę do pieczenia.

podziel rozmrożone ciasto na 3 części. Rozwałkuj jeden z nich, umieść nadzienie na środku. Na obwodzie półfabrykatu ciasta smarujemy mieszanką żółtka i mleka, składamy kwadrat, mocujemy krawędzie. Powtarzamy to samo z pozostałym ciastem. Przygotowane koperty układamy na blasze do pieczenia i smarujemy całą powierzchnię na wierzchu mieszanką jajeczną. Dzięki temu gotowe chaczapuri będą miały piękny wygląd i apetyczną złotą skórkę.

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gotowość zależy od apetycznej złotej skórki, gdy tylko chaczapuri się zrumienią, wyjmujemy ją z piekarnika.

gotowe chaczapuri układamy na ruszcie w celu ostygnięcia i stabilizacji przez 5-7 minut. Następnie podajemy do stołu. Nadal są wystarczająco gorące, ser rozciąga się apetycznie, ale nie można go spalić. Jeśli pozostało trochę następnego dnia, możesz podgrzać w piekarniku, kuchence mikrofalowej, a nawet podać na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy