skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować nadzienie, umyte filety kroimy w drobną kostkę i podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w małe paski.
zakupione ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienką warstwę o wymiarach około 24 na 24 cm i dzielimy na 4 kwadraty. Na środku rozprowadzamy łyżeczkę cebuli, kilka kawałków różowego łososia, trochę soli i pieprzu. Ściśnij krawędzie, aby środek pozostał otwarty.
rozłóż rozpórki na blasze do pieczenia, uprzednio posmaruj olejem.
rozłóż mały kawałek oleju na niezakłóconym środku i posmaruj ciasto ubitym jajkiem za pomocą pędzla do gotowania.
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wkładamy blachę do pieczenia i pozostawiamy rozpórki do pieczenia przez około pół godziny.
podawaj rozpinane liście sałaty.
jedz z apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g