rozpinaj różowego łososia

niesamowicie pyszne nadziewane ciasto francuskie! Cienkie ciasto francuskie i nadzienie rybne to niezwykle smaczne połączenie. Używam zakupionego ciasta, więc przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę. Zdecydowanie radzę gotować!
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 44 % 20 g
węglowodany 36 % 16 g
280 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby przygotować nadzienie, umyte filety kroimy w drobną kostkę i podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w małe paski.
zakupione ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienką warstwę o wymiarach około 24 na 24 cm i dzielimy na 4 kwadraty. Na środku rozprowadzamy łyżeczkę cebuli, kilka kawałków różowego łososia, trochę soli i pieprzu. Ściśnij krawędzie, aby środek pozostał otwarty.
rozłóż rozpórki na blasze do pieczenia, uprzednio posmaruj olejem.
rozłóż mały kawałek oleju na niezakłóconym środku i posmaruj ciasto ubitym jajkiem za pomocą pędzla do gotowania.
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wkładamy blachę do pieczenia i pozostawiamy rozpórki do pieczenia przez około pół godziny.
podawaj rozpinane liście sałaty.

jedz z apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy