skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Foremki do flan można użyć dowolnego-silikonowego do ciasta, ceramicznych ramekinów do sufletu lub zwykłych kubków, a także pachnących kubków ze skórki pomarańczowej.
Krok 3:
Aby zrobić kubki, umytą pomarańczę należy przeciąć na pół, a następnie wyjąć rdzeń łyżeczką.
Krok 4:
Jeśli formy są ceramiczne lub silikonowe, posmaruj je cienką warstwą oleju i posyp kakao (taka Francuska koszula się okaże). Włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Krok 5:
W małej misce pokrusz czekoladę i dodaj masło. Sól (wystarczy 2 szczypty, sól zabarwi słodycz).
Krok 6:
Rozpuść czekoladę z masłem i solą. Odpowiednia jest łaźnia wodna, piekarnik w niskiej temperaturze lub kuchenka mikrofalowa.
Krok 7:
Lekko schłodzić masę czekoladową i włożyć do miski na ciasto.
Krok 8:
W osobnej misce połącz cukier i jajka.
Krok 9:
Ubij cukier z jajkami w puszystą pianę. Cukier powinien się rozpuścić.
Krok 10:
Dodaj masę jajeczną do czekolady cienkim strumieniem i ciągle mieszaj.
Krok 11:
Dodaj smaki (wanilia i rum).
Krok 12:
Dodaj sok pomarańczowy (lub koniak). Dobrze wymieszaj.
Krok 13:
Przesiej mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Masa dla flana jest gotowa.
Krok 14:
Rozłóż powstałą masę w foremkach.
Krok 15:
Nie wypełniaj do końca, ponieważ podczas pieczenia flan podnosi się.
Krok 16:
Piec w 200 stopniach przez 4 do 15 minut.
Krok 17:
Po 4 minutach w środku płynna gorąca czekolada, dla amatorów.
Krok 18:
A po 15 minutach flan to lekko wilgotna babeczka, pachnąca i równie smaczna. Metodą próbkowania wybierz opcję gęstości środka.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 36 kcal/100g