czekoladowy flan

Super deser! Czekolada, piękno, prostota-wszystko w jednym! Gotuj! Czekolada i pomarańcze bardzo dobrze współistnieją w tym flanie, a aromat rumu tylko podkreśla i uzupełnia wyrafinowanie tego połączenia. Dobrze jest przygotować taki flan na śniadanie i romantyczną kolację.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 52 % 25 g
281 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Foremki do flan można użyć dowolnego-silikonowego do ciasta, ceramicznych ramekinów do sufletu lub zwykłych kubków, a także pachnących kubków ze skórki pomarańczowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić kubki, umytą pomarańczę należy przeciąć na pół, a następnie wyjąć rdzeń łyżeczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli formy są ceramiczne lub silikonowe, posmaruj je cienką warstwą oleju i posyp kakao (taka Francuska koszula się okaże). Włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małej misce pokrusz czekoladę i dodaj masło. Sól (wystarczy 2 szczypty, sól zabarwi słodycz).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść czekoladę z masłem i solą. Odpowiednia jest łaźnia wodna, piekarnik w niskiej temperaturze lub kuchenka mikrofalowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko schłodzić masę czekoladową i włożyć do miski na ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnej misce połącz cukier i jajka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij cukier z jajkami w puszystą pianę. Cukier powinien się rozpuścić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj masę jajeczną do czekolady cienkim strumieniem i ciągle mieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj smaki (wanilia i rum).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sok pomarańczowy (lub koniak). Dobrze wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przesiej mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Masa dla flana jest gotowa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż powstałą masę w foremkach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nie wypełniaj do końca, ponieważ podczas pieczenia flan podnosi się.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec w 200 stopniach przez 4 do 15 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po 4 minutach w środku płynna gorąca czekolada, dla amatorów.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A po 15 minutach flan to lekko wilgotna babeczka, pachnąca i równie smaczna. Metodą próbkowania wybierz opcję gęstości środka.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 36   kcal/100g

Podobne przepisy