skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę. Zostaw trochę sera i zetrzyj na tarce-posypamy nim babeczki. Umyj zieloną cebulę i posiekaj.
Krok 2:
Jajka i mleko należy wcześniej wystawić z lodówki na stół kuchenny, aby trochę się rozgrzały. Wbij jajka do głębokiej miski, dodaj sól, cukier i czarny pieprz, ubij wszystko trzepaczką lub mikserem.
Krok 3:
Wlej mleko i stopione masło do kubka z ubitymi jajkami. Wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć sodę i ugasić ją octem lub kwasem cytrynowym. Wlej mąkę do miski z płynną masą. Lekko i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką. Nie musisz doprowadzać do jednorodności, jeśli tylko mąka jest dobrze wymieszana i to wszystko.
Krok 5:
Do miski z ciastem wlej przygotowane produkty: posiekaną szynkę, ser i zieloną cebulę.
Krok 6:
I znowu lekko (!) wymieszać łyżką. Nasze ciasto jest gotowe.
Krok 7:
Formy do muffinek są wstępnie podgrzewane w piekarniku. Zawsze robię to, aby ciasto się nie kleiło. Posmaruj je masłem i posyp bułką tartą lub mąką. Z wynikowej ilości ciasta dostałem 11 babeczek, a komórki tylko 12-jedna pozostała pusta. Włóż łyżkę ciasta do foremek.
Krok 8:
Wysyłaj babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy je przez 30 minut. 5 minut przed gotowaniem wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy startym serem. Wracamy do pieczenia. Gotowe babeczki są bardzo dobrze wyjmowane z kokilek. Wyjmij je natychmiast i podawaj na gorąco.
babeczki z szynką i serem-śniadanie arystokraty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g