babeczki z szynką i serem

babeczki przekąski z serem i szynką to pyszna pokusa. Takie babeczki należą do pikantnych wypieków i stanowią doskonałą przekąskę. Są miękkie i pikantne ze względu na zawarte w nich szynki, sery i zioła. Można je podawać jako niezależne danie lub przygotować dla nich sałatkę ze świeżych warzyw. Ciesz się pysznymi babeczkami z rodziną!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 36 % 19 g
węglowodany 45 % 24 g
305 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę. Zostaw trochę sera i zetrzyj na tarce-posypamy nim babeczki. Umyj zieloną cebulę i posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka i mleko należy wcześniej wystawić z lodówki na stół kuchenny, aby trochę się rozgrzały. Wbij jajka do głębokiej miski, dodaj sól, cukier i czarny pieprz, ubij wszystko trzepaczką lub mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko i stopione masło do kubka z ubitymi jajkami. Wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć sodę i ugasić ją octem lub kwasem cytrynowym. Wlej mąkę do miski z płynną masą. Lekko i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką. Nie musisz doprowadzać do jednorodności, jeśli tylko mąka jest dobrze wymieszana i to wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do miski z ciastem wlej przygotowane produkty: posiekaną szynkę, ser i zieloną cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I znowu lekko (!) wymieszać łyżką. Nasze ciasto jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formy do muffinek są wstępnie podgrzewane w piekarniku. Zawsze robię to, aby ciasto się nie kleiło. Posmaruj je masłem i posyp bułką tartą lub mąką. Z wynikowej ilości ciasta dostałem 11 babeczek, a komórki tylko 12-jedna pozostała pusta. Włóż łyżkę ciasta do foremek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysyłaj babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy je przez 30 minut. 5 minut przed gotowaniem wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy startym serem. Wracamy do pieczenia. Gotowe babeczki są bardzo dobrze wyjmowane z kokilek. Wyjmij je natychmiast i podawaj na gorąco.

babeczki z szynką i serem-śniadanie arystokraty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy