okoń morski w śmietanie

niesamowicie pyszna ryba! Spróbuj, a nie pożałujesz! Okoń morski w śmietanie jest dość prosty w przygotowaniu. Jego mięso jest chude, zdrowe i lekkostrawne, ma wyraźny rybi smak i bogaty aromat. Marynata z kwaśnej śmietany i ziół nadaje temu daniu wyjątkową miękkość i świeżość. Ponadto pieczony okoń morski łączy się z prawie każdym rodzajem przystawki.
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
82 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Dobrze oczyść rybę z łusek. Odetnij wszystkie płetwy nożyczkami kuchennymi i odetnij głowy-nie będą potrzebne (możesz z nich ugotować ucho lub rybę). Wypatroszyć wnętrze. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

2. Ostrym nożem wykonaj małe nacięcia w kształcie krzyża na całej tuszy okonia, nie sięgając do kręgosłupa, z jednej i drugiej strony. Odbywa się to tak, aby ryba była dobrze nasycona marynatą i równomiernie upieczona.

3. Aby pieczony Lucjan był jeszcze bardziej aromatyczny, a jego mięso jeszcze delikatniejsze, konieczne jest przygotowanie specjalnej marynaty dla ryb. Aby to zrobić, opłucz koperek i osusz. Drobno posiekaj część koperku i pozostaw część w postaci gałązek do dekoracji gotowego dania. Wlej posiekany koperek do miski. Umyj cytrynę, pokrój na pół i wyciśnij sok z niej do miski z koperkiem. Dodaj sól i przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj łyżką, aż będzie gładka.

4. Wlej marynatę na każdą tuszę okonia i dokładnie przetrzyj nią rybę, dobrze masując ją zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Przenieś rybę do lodówki do marynowania przez 20-25 minut.

5. W międzyczasie włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

6. Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i włóż do niego marynowaną rybę. Na wierzchu każdej tuszy okonia posmaruj kwaśną śmietaną.

7. Umieść naczynie do pieczenia w rozgrzanym piekarniku i piecz rybę, aż pokryje się ładną złotą skórką, około 20-25 minut.

ostrożnie przenieś gotową pieczoną rybę na piękne danie do podania, ozdobione gałązkami koperku i zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy