skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze oczyść rybę z łusek. Odetnij wszystkie płetwy nożyczkami kuchennymi i odetnij głowy-nie będą potrzebne (możesz z nich ugotować ucho lub rybę). Wypatroszyć wnętrze. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Ostrym nożem wykonaj małe nacięcia w kształcie krzyża na całej tuszy okonia, nie sięgając do kręgosłupa, z jednej i drugiej strony. Odbywa się to tak, aby ryba była dobrze nasycona marynatą i równomiernie upieczona.
3. Aby pieczony Lucjan był jeszcze bardziej aromatyczny, a jego mięso jeszcze delikatniejsze, konieczne jest przygotowanie specjalnej marynaty dla ryb. Aby to zrobić, opłucz koperek i osusz. Drobno posiekaj część koperku i pozostaw część w postaci gałązek do dekoracji gotowego dania. Wlej posiekany koperek do miski. Umyj cytrynę, pokrój na pół i wyciśnij sok z niej do miski z koperkiem. Dodaj sól i przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj łyżką, aż będzie gładka.
4. Wlej marynatę na każdą tuszę okonia i dokładnie przetrzyj nią rybę, dobrze masując ją zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Przenieś rybę do lodówki do marynowania przez 20-25 minut.
5. W międzyczasie włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
6. Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i włóż do niego marynowaną rybę. Na wierzchu każdej tuszy okonia posmaruj kwaśną śmietaną.
7. Umieść naczynie do pieczenia w rozgrzanym piekarniku i piecz rybę, aż pokryje się ładną złotą skórką, około 20-25 minut.
ostrożnie przenieś gotową pieczoną rybę na piękne danie do podania, ozdobione gałązkami koperku i zieloną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g