Napoleon na piwie

na piwie są kruche ciasta! Okazuje się delikatny i bardzo smaczny Napoleon. Nadaje się zarówno na rodzinne, jak i świąteczne przyjęcie herbaciane. W razie potrzeby krem można zastąpić gotowanym skondensowanym mlekiem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 58 % 38 g
373 kcal
IG: 8 / 13 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę na talerz. Pokrój zimne masło na cienkie kawałki i wlej do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj nożem lub zmiel widelcem mąkę i masło, powinno być okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać piwo i zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tworzy gładką kulkę ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj kiełbasę z ciasta i podziel ją na 8 części. Zwiń kawałki w bułki i umieść w misce. Wyślij do lodówki na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz możesz ugotować krem. Połącz żółtko z cukrem i skrobią, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko, mieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj masę na małym ogniu, powinna stać się gęsta. Ostudzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój masło na krem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut, aby zmiękło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij masę budyniową z masłem i wstaw do lodówki podczas gotowania ciast.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z lodówki weź jedną kulkę ciasta i zwiń w cienką warstwę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż ciasto na blasze do pieczenia i nakłuj widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia. Na blasze do pieczenia możesz położyć kilka ciast.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasta piecze się w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut. Połóż gotowe ciasta na talerzu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj ciepłe ciasta kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasteczka rozdrobnij na okruchy i posyp ciasto ze wszystkich stron.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W razie potrzeby udekoruj ciasto kawałkami czekolady. Przechowywać w lodówce przez 5-8 godzin do namoczenia. Przed podaniem pokrój Napoleona na małe kawałki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy