domowe salami

domowe salami w piekarniku jest lepsze niż sklepowe! Naturalna kiełbasa jest łatwa! Osobiście lubię domowe kiełbaski bardziej sklepowe. Niech włożysz w nie chemikalia, a i tak jakoś więcej pewności, że oprócz tego, co najważniejsze, w kiełbasie nie ma nic innego. Kto nie lubi chemikaliów i prowadzi ekologiczne życie, możesz brać tylko produkty naturalne, kiełbasa też będzie smaczna.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
157 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D

oprócz tych składników będziesz potrzebować fosforanu spożywczego - 3 g fosforanu na 1 kg mięsa. Nie możesz go używać, to twój wybór.
1. Zamrozić mięso, a następnie posiekać tak cienko, jak to możliwe. Następnie pozwól mięsu osiągnąć temperaturę pokojową, odstaw na 2-3 godziny.
2. Zważ powstałe mięso mielone i, jeśli to konieczne, policz dla niego wymaganą wagę przypraw.
3. Odmierz wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj z mięsem mielonym. Zagniataj mięso mielone, aż pojawią się białe włókna.
4. Namocz wcześniej naturalną niebieską kiełbasę, umyj ją. Napełnij muszle mięsem mielonym dość mocno, zawiąż. Osłonki włókniste są już wyposażone w uszczelki poprzeczne, lepiej jest związać naturalną skorupę nitką spożywczą - chroni ją to przed pęknięciami i deformacjami. Pozostaw kiełbasę w lodówce na ruszcie na 8 do 12 godzin w temperaturze 4 stopni.
5. Aby zrobić salami w domu, włóż kiełbasę do piekarnika. Ustaw na 80 stopni i gotuj, aż temperatura wewnątrz kiełbasy osiągnie 70 stopni. Następnie wyjmij kiełbasę na ruszt i odstaw na jeden dzień. Następnie możesz spróbować.
6. Jeśli masz wędzarnię, napiszę również profesjonalny sposób przetwarzania kiełbas. Najpierw kiełbasa jest suszona-temperatura wynosi 60-65 stopni, czas wynosi około 15 minut, temperatura wewnątrz kiełbasy powinna osiągnąć 35-40 stopni. Następnie-pieczenie z gorącym dymem. Temperatura 80-90 stopni, Czas 20 minut. Temperatura wewnątrz kiełbas wynosi 55-60 stopni. Następnie-gotowanie na parze w temperaturze 80 stopni do temperatury wewnątrz kiełbas 70 stopni.
w dwóch wskazanych metodach kiełbasa jest bardzo smaczna, gęsta, z pięknym krojem. Ale smak i zapach są różne, musisz wybrać własną metodę-i gotować!
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy