Ciasto Jarzmo

Przygotuj delikatne ciasto z ciastami marchewkowymi! Zaskocz gości! Ciasto o kuszącej nazwie jarzmo ozdobi świąteczny stół i na pewno spodoba się wszystkim gościom. Ciasta są miękkie, a po impregnacji - soczyste. Banan doskonale uzupełnia orzechowo-makowy smak, a kremowy ser tylko podkreśla wyrafinowany smak ciasta. Wszystko jest tak harmonijne i udane, że nie trzeba niczego zmieniać i uzupełniać.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 37 % 24 g
węglowodany 52 % 34 g
332 kcal
IG: 24 / 18 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Rozbijamy jaja kurze w misce, pocieramy cukrem do puszystości ręczną trzepaczką lub widelcem stołowym.

2. Obierz marchewki, umyj pod bieżącą wodą, zetrzyj na średniej tarce, włóż do masy jajecznej.

3. Masło topimy w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego, wysyłamy za marchewką.

4. Wlej mak i posiekane orzechy włoskie do powstałej masy, wymieszaj. Na samym końcu przesiej mąkę proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto.

5. W uprzednio nasmarowanej formie rozprowadzamy 1/4 ciasta, wyrównujemy, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do miękkości przez 15 minut. W ten sposób pieczemy pozostałe trzy ciasta.

6. Wlej wodę do rondla, wlej cukier tutaj, wymieszaj, wyślij na małym ogniu. Rozpuść cukier, zagotuj masę, powinieneś dostać syrop.

7. Ubij masło, aż będzie puszyste, delikatnie, nie przerywając ubijania, wlej syrop schłodzony do temperatury pokojowej do bujnej masy. Wprowadzamy miękki ser na łyżkę stołową, za każdym razem ubijając mikserem.

8. Banany obrać, pokroić w plasterki. Namocz ciasta syropem, posmaruj kremem. Na wierzchu kremu kładziemy warstwę bananów.

9. Pokrywamy powierzchnię ciasta i boki kremem, wyrównujemy szpatułką do gotowania. Dekorujemy do smaku, opcjonalnie można polać rozpuszczoną czekoladą, udekorować marmoladą do żucia i proszkiem do ciasta.

wysyłamy ciasto do lodówki na moczenie przez co najmniej 2 godziny.

słodki przystojniak jest gotowy, poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy