skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jaja kurze w misce, pocieramy cukrem do puszystości ręczną trzepaczką lub widelcem stołowym.
2. Obierz marchewki, umyj pod bieżącą wodą, zetrzyj na średniej tarce, włóż do masy jajecznej.
3. Masło topimy w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego, wysyłamy za marchewką.
4. Wlej mak i posiekane orzechy włoskie do powstałej masy, wymieszaj. Na samym końcu przesiej mąkę proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto.
5. W uprzednio nasmarowanej formie rozprowadzamy 1/4 ciasta, wyrównujemy, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do miękkości przez 15 minut. W ten sposób pieczemy pozostałe trzy ciasta.
6. Wlej wodę do rondla, wlej cukier tutaj, wymieszaj, wyślij na małym ogniu. Rozpuść cukier, zagotuj masę, powinieneś dostać syrop.
7. Ubij masło, aż będzie puszyste, delikatnie, nie przerywając ubijania, wlej syrop schłodzony do temperatury pokojowej do bujnej masy. Wprowadzamy miękki ser na łyżkę stołową, za każdym razem ubijając mikserem.
8. Banany obrać, pokroić w plasterki. Namocz ciasta syropem, posmaruj kremem. Na wierzchu kremu kładziemy warstwę bananów.
9. Pokrywamy powierzchnię ciasta i boki kremem, wyrównujemy szpatułką do gotowania. Dekorujemy do smaku, opcjonalnie można polać rozpuszczoną czekoladą, udekorować marmoladą do żucia i proszkiem do ciasta.
wysyłamy ciasto do lodówki na moczenie przez co najmniej 2 godziny.
słodki przystojniak jest gotowy, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g