Ciasto Aneczka

nikt nie pozostawi obojętnym orzechowo-miodowego smaku ciasta! Łatwe do zrobienia ciasto świetnie nadaje się na święta i dni powszednie! Ciasto z powodzeniem łączy smak miodu i orzechów z kwaśną śmietaną. Niektóre gospodynie domowe dodają orzechy włoskie do ciasta i śmietany, nie dodałem orzechów do śmietany. Orzechy włoskie należy posiekać nożem, aby poczuć kawałki w ciastach. Ciasto można ozdobić kruszonką biszkoptową lub polewą czekoladową, to zależy od Ciebie.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 64 % 41 g
342 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta. Zetrzyj jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj stopione masło, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj śmietanę i miód.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z sodą. Ciasto okaże się lepkie i lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekane nożem orzechy włoskie (połowę porcji, resztę zarezerwuj na dekorację ciasta) i wymieszaj. Podziel ciasto na 3 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę lub blachę do pieczenia olejem(możesz wyłożyć papierem do pieczenia). Weź 1 część ciasta i spłaszcz w kształcie koła, zwilż ręce wodą, aby ciasto się nie przykleiło. Umieść piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut (możesz natychmiast umieścić 2 ciasta do pieczenia). Pozostaw Gotowe 3 ciasta do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj krem. Ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier puder.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj ciasta kremem. Dla wygody możesz założyć zdejmowany pierścień formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie szpatułką posmaruj brzegi ciasta kremem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostałymi orzechami udekoruj boki i górę ciasta. Ciasto wysyłamy do lodówki, aby zestalić krem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Składniki do pieczenia róż.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj jajka z cukrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj mąkę z wanilią.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto okaże się płynne jak śmietana.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż łyżeczką ciasto na 5 płatków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Krawędzie powinny być zarumienione, jak naleśniki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Róże należy robić od razu, aż pieczenie będzie gorące, a następnie twardnieje i nie będzie można uformować róż. Natychmiast po wyjęciu formy z piekarnika podważamy ciasto szpatułką, 1 Płatek zwijamy rolką-jest to środek róży, pozostałe płatki mocujemy dookoła. Trzymaj ręcznik, aby się nie poparzyć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Lekko zginamy górną część skrajnych płatków, aby uzyskać otwartą różę. Podczas formowania róży płatki stygną i twardnieją.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie upiecz kolejne 5 płatków, uformuj różę i tak dalej, zrób jeszcze kilka róż.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Udekoruj ciasto różami. Pozostaw ciasto do zaparzenia do impregnacji.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Miłej herbaty dla ciebie!

jeśli masz mało czasu, możesz upiec i zrobić róże z wyprzedzeniem. Zostaw kilka sztuk do dekoracji, resztę podawaj na herbatę.
wielkość róży będzie zależeć od ilości ciasta, które wlejesz do pieczenia. Ciasto rozprzestrzenia się podczas pieczenia, więc aby uzyskać małe róże, Zbierz niepełną łyżeczkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy