skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotowanie ciasta. Zetrzyj jajka z cukrem.
Krok 3:
Następnie dodaj stopione masło, wymieszaj.
Krok 4:
Następnie dodaj śmietanę i miód.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z sodą. Ciasto okaże się lepkie i lepkie.
Krok 6:
Dodaj posiekane nożem orzechy włoskie (połowę porcji, resztę zarezerwuj na dekorację ciasta) i wymieszaj. Podziel ciasto na 3 części.
Krok 7:
Nasmaruj formę lub blachę do pieczenia olejem(możesz wyłożyć papierem do pieczenia). Weź 1 część ciasta i spłaszcz w kształcie koła, zwilż ręce wodą, aby ciasto się nie przykleiło. Umieść piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut (możesz natychmiast umieścić 2 ciasta do pieczenia). Pozostaw Gotowe 3 ciasta do ostygnięcia.
Krok 8:
Przygotuj krem. Ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier puder.
Krok 9:
Posmaruj ciasta kremem. Dla wygody możesz założyć zdejmowany pierścień formy.
Krok 10:
Następnie szpatułką posmaruj brzegi ciasta kremem.
Krok 11:
Pozostałymi orzechami udekoruj boki i górę ciasta. Ciasto wysyłamy do lodówki, aby zestalić krem.
Krok 12:
Składniki do pieczenia róż.
Krok 13:
Zetrzyj jajka z cukrem.
Krok 14:
Wymieszaj mąkę z wanilią.
Krok 15:
Ciasto okaże się płynne jak śmietana.
Krok 16:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż łyżeczką ciasto na 5 płatków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Krawędzie powinny być zarumienione, jak naleśniki.
Krok 17:
Róże należy robić od razu, aż pieczenie będzie gorące, a następnie twardnieje i nie będzie można uformować róż. Natychmiast po wyjęciu formy z piekarnika podważamy ciasto szpatułką, 1 Płatek zwijamy rolką-jest to środek róży, pozostałe płatki mocujemy dookoła. Trzymaj ręcznik, aby się nie poparzyć.
Krok 18:
Lekko zginamy górną część skrajnych płatków, aby uzyskać otwartą różę. Podczas formowania róży płatki stygną i twardnieją.
Krok 19:
Następnie upiecz kolejne 5 płatków, uformuj różę i tak dalej, zrób jeszcze kilka róż.
Krok 20:
Udekoruj ciasto różami. Pozostaw ciasto do zaparzenia do impregnacji.
Krok 21:
Miłej herbaty dla ciebie!
wielkość róży będzie zależeć od ilości ciasta, które wlejesz do pieczenia. Ciasto rozprzestrzenia się podczas pieczenia, więc aby uzyskać małe róże, Zbierz niepełną łyżeczkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g