skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od zrobienia ciasta orzechowego na nogi. Przesiać proszek do pieczenia i mąkę pszenną do osobnej miski, nasycając suchą mieszaninę tlenem. Następnie dodaj posiekane i smażone orzechy włoskie na suchej patelni.
w misce miksera ubij jajka z cukrem w puszystą pianę i dodaj zmiękczone masło. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Stopniowo wlewaj suche składniki do miski i stopniowo zagniataj jednorodne ciasto. Uformuj z niego kulę i wyślij do lodówki w lodówce na 30 minut w celu stabilizacji.
przygotuj ciasto na czapki, w tym celu wymieszaj mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. W misce miksera ubij jajko żółtkiem i zmiękczonym masłem. Dodaj ekstrakt waniliowy. Stopniowo wprowadzamy suche produkty do masy i zagniatamy gładkie, ale nie lepkie ciasto. Staramy się nie dodawać nadmiaru mąki. Po uformowaniu w kulkę schładzamy przez 30 minut.
włącz piekarnik na 180 C, przykryj blachę do pieczenia papierem lub matą silikonową.
podziel schłodzone ciasto orzechowe na porcje i uformuj podłużne kiełbaski. Możesz zwinąć długą kiełbasę i pokroić na osobne kawałki-nogi o długości 2-3 cm.
rozłóż nogi na blasze do pieczenia w odległości 2,5 cm od siebie i piecz przez 10-15 minut, aż uzyskasz piękny złoty kolor. Schłodzić ciasteczka na arkuszu, a następnie usunąć.
ciasto na czapki dzielimy na małe porcje, zwijamy każdą część w kulkę i spłaszczamy. Rozłóż czapki na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz przez 10-15 minut, aż zwiększy się objętość i piękny rumiany kolor. Z gorących czapek usuwamy część rdzenia za pomocą małego noża lub łyżeczki. Nie wyrzucamy okruchów z ciasteczek, przydadzą się do dekoracji.
wymieszaj okruchy, posiekane orzechy i suszone na patelni, Rum (opcjonalnie, możesz bez niego), trochę proszku kakaowego i dżemu w temperaturze pokojowej i wypełnij czapki tym nadzieniem, wkładając do nich nogi. To niezawodnie połączy ze sobą części grzyba i urozmaici smak.
rozpuść czarną czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszaj z masłem. Pokrywamy czapki grzybów, zanurzając każdy w polewie czekoladowej.
deser gotowy, miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g