ciasteczka czekoladowe grzybki

fantazyjne ciasteczka na święta i na każdy dzień! Ciasteczka "czekoladowe grzybki" Oryginalne i misternie wyglądające. Ale proces jego przygotowania jest tak prosty, że może stać się częstym gościem w domu nie tylko na wakacje, ale po prostu. Połączenie dwóch rodzajów ciasta, dżemu i czekolady tworzy szeroką gamę smaków. Deser dosłownie rozpływa się w ustach! Łatwo jest zadowolić rodzinę oryginalnymi ciasteczkami ze zwykłych produktów bez poświęcania dużo czasu i wysiłku. Nadaje się również na przyjęcie dla dzieci (jeśli jedzą dzieci, musisz wykluczyć Rum).
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 30 % 24 g
węglowodany 61 % 48 g
431 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

Zacznijmy od zrobienia ciasta orzechowego na nogi. Przesiać proszek do pieczenia i mąkę pszenną do osobnej miski, nasycając suchą mieszaninę tlenem. Następnie dodaj posiekane i smażone orzechy włoskie na suchej patelni.

w misce miksera ubij jajka z cukrem w puszystą pianę i dodaj zmiękczone masło. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Stopniowo wlewaj suche składniki do miski i stopniowo zagniataj jednorodne ciasto. Uformuj z niego kulę i wyślij do lodówki w lodówce na 30 minut w celu stabilizacji.

przygotuj ciasto na czapki, w tym celu wymieszaj mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia. W misce miksera ubij jajko żółtkiem i zmiękczonym masłem. Dodaj ekstrakt waniliowy. Stopniowo wprowadzamy suche produkty do masy i zagniatamy gładkie, ale nie lepkie ciasto. Staramy się nie dodawać nadmiaru mąki. Po uformowaniu w kulkę schładzamy przez 30 minut.

włącz piekarnik na 180 C, przykryj blachę do pieczenia papierem lub matą silikonową.

podziel schłodzone ciasto orzechowe na porcje i uformuj podłużne kiełbaski. Możesz zwinąć długą kiełbasę i pokroić na osobne kawałki-nogi o długości 2-3 cm.

rozłóż nogi na blasze do pieczenia w odległości 2,5 cm od siebie i piecz przez 10-15 minut, aż uzyskasz piękny złoty kolor. Schłodzić ciasteczka na arkuszu, a następnie usunąć.

ciasto na czapki dzielimy na małe porcje, zwijamy każdą część w kulkę i spłaszczamy. Rozłóż czapki na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz przez 10-15 minut, aż zwiększy się objętość i piękny rumiany kolor. Z gorących czapek usuwamy część rdzenia za pomocą małego noża lub łyżeczki. Nie wyrzucamy okruchów z ciasteczek, przydadzą się do dekoracji.

wymieszaj okruchy, posiekane orzechy i suszone na patelni, Rum (opcjonalnie, możesz bez niego), trochę proszku kakaowego i dżemu w temperaturze pokojowej i wypełnij czapki tym nadzieniem, wkładając do nich nogi. To niezawodnie połączy ze sobą części grzyba i urozmaici smak.

rozpuść czarną czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszaj z masłem. Pokrywamy czapki grzybów, zanurzając każdy w polewie czekoladowej.

deser gotowy, miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy