Ciasto Śliwkowe

pyszny deser z oryginalnym podaniem! Udekoruj wakacje! Ciasto o nazwie "śliwka" nie jest tak łatwe do przygotowania, ale wynik uzasadni cały wysiłek. Pyszne połączenie orzechów i suszonych śliwek uzupełnia delikatne ciasto i śmietana. Piękna prezentacja, świetne cięcie-wszystko, czego potrzebujesz na wakacje!
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 64 % 41 g
343 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

na początek przygotuj ciasto. Połącz zmiękczone (ale nie stopione) masło w głębokiej misce, dodaj do niego cukier i ubij mikserem, aż będzie gładkie. Następnie wprowadzamy jajka, mieszamy mikserem.

przesiej mąkę do osobnej miski. Do płynnej mieszanki dodaj sodę gaszoną octem (można zastąpić proszkiem do pieczenia), wymieszaj i dodaj mąkę małymi porcjami. Zagniatamy gęste, ale plastikowe ciasto.

podziel ciasto na 3 równe części. Dwa z nich wysyłamy do lodówki, a trzeci rozpoczynamy pracę.

włącz piekarnik o 180 stopni, aby podgrzać i rozwałkować ciasto na ciasto, zgodnie z wielkością przyszłego ciasta. Rozłóż na blasze wyłożonej matą silikonową lub pergaminem, nakłuj widelcem i piecz do miękkości (około 20-30 minut). Kontrolujemy proces, aby się nie przypalił.

podczas pieczenia bazy przygotowujemy nadzienie. W każdej suszonej śliwce (bez pestek) mieszamy obrane jądro orzecha włoskiego. Pozostałe 2 części ciasta dzielimy na równe 36 kawałków. Z każdego z nich rozwałkuj okrąg, rozłóż śliwki na środku z orzechami w środku, zawiń zgodnie z zasadą pasztecika. W sumie powinno być 36 półfabrykatów.

gdy tylko podstawa będzie gotowa, wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, przenosimy gotowe ciasto na talerz, a na jego miejsce układamy półfabrykaty ze śliwkami. Wysyłamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

wymieszaj śmietanę z cukrem i zagęszczaczem. Ubij mikserem, aż będzie kremowy. Zaczynamy pracować przy niskich prędkościach, stopniowo je zwiększając. Smarujemy jeszcze gorącą bazę ciasta gotowym kremem.

wyjmujemy gotowe nadzienia z piekarnika, pozwalamy ostygnąć do komfortowej temperatury. Zanurz każdy przedmiot w śmietanie i rozłóż go na wierzchu podstawy. Wysyłamy ciasto do lodówki, aby trochę ostygło.

W małym rondlu przygotowujemy krówki. Łączymy śmietanę, cukier, kakao i masło. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wymieszać widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka. Niech trochę ostygnie.

wyjmij ciasto z lodówki, polej krówką i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc do namoczenia. Rano wyjmujemy z lodówki, podajemy do stołu schłodzonego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy