skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj ciasto. Połącz zmiękczone (ale nie stopione) masło w głębokiej misce, dodaj do niego cukier i ubij mikserem, aż będzie gładkie. Następnie wprowadzamy jajka, mieszamy mikserem.
przesiej mąkę do osobnej miski. Do płynnej mieszanki dodaj sodę gaszoną octem (można zastąpić proszkiem do pieczenia), wymieszaj i dodaj mąkę małymi porcjami. Zagniatamy gęste, ale plastikowe ciasto.
podziel ciasto na 3 równe części. Dwa z nich wysyłamy do lodówki, a trzeci rozpoczynamy pracę.
włącz piekarnik o 180 stopni, aby podgrzać i rozwałkować ciasto na ciasto, zgodnie z wielkością przyszłego ciasta. Rozłóż na blasze wyłożonej matą silikonową lub pergaminem, nakłuj widelcem i piecz do miękkości (około 20-30 minut). Kontrolujemy proces, aby się nie przypalił.
podczas pieczenia bazy przygotowujemy nadzienie. W każdej suszonej śliwce (bez pestek) mieszamy obrane jądro orzecha włoskiego. Pozostałe 2 części ciasta dzielimy na równe 36 kawałków. Z każdego z nich rozwałkuj okrąg, rozłóż śliwki na środku z orzechami w środku, zawiń zgodnie z zasadą pasztecika. W sumie powinno być 36 półfabrykatów.
gdy tylko podstawa będzie gotowa, wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, przenosimy gotowe ciasto na talerz, a na jego miejsce układamy półfabrykaty ze śliwkami. Wysyłamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
wymieszaj śmietanę z cukrem i zagęszczaczem. Ubij mikserem, aż będzie kremowy. Zaczynamy pracować przy niskich prędkościach, stopniowo je zwiększając. Smarujemy jeszcze gorącą bazę ciasta gotowym kremem.
wyjmujemy gotowe nadzienia z piekarnika, pozwalamy ostygnąć do komfortowej temperatury. Zanurz każdy przedmiot w śmietanie i rozłóż go na wierzchu podstawy. Wysyłamy ciasto do lodówki, aby trochę ostygło.
W małym rondlu przygotowujemy krówki. Łączymy śmietanę, cukier, kakao i masło. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, wymieszać widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka. Niech trochę ostygnie.
wyjmij ciasto z lodówki, polej krówką i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc do namoczenia. Rano wyjmujemy z lodówki, podajemy do stołu schłodzonego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g