skład / składniki
metoda gotowania
najpierw lekko podgrzej margarynę, zetrzyj z cukrem na gładką, gęstą masę. Sodę należy zgasić w łyżeczce soku z cytryny, a następnie wymieszać z margaryną i cukrem.
następnie dodaję mąkę zmieszaną z kurkumą i zagniatam ciasto. Należy to zrobić lekkimi ruchami, bez nacisku. Nie ugniataj ciasta przez długi czas, w przeciwnym razie ciasteczka będą zbyt gęste. Ciasto powinno być plastyczne, łatwe do złożenia w kulkę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
rozwałkuj warstwę ciasta o grubości 5 mm na blasze do pieczenia, która nie wymaga smarowania. Wycinam koła za pomocą kieliszka o średnicy 40 mm. Możesz po prostu pokroić w kwadraty.
w rozgrzanym piekarniku elektrycznym pieczę przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Okazało się, że 50 rzeczy, które wzrosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g