skład / składniki
metoda gotowania
1. Lepiej jest wziąć młode buraki. Jeśli buraki są stare, ugotuj je wcześniej. Młode nie muszą być gotowane. Umyj go, obierz, zetrzyj na grubej tarce, włóż powstałą masę do miski.
2. W tej samej misce dodaj śmietanę, chmiel-suneli, sól, czarny pieprz. Wyciśnij przez prasę lub zetrzyj czosnek, połóż na pozostałych składnikach. Rozbij tam również jajka.
3. Dokładnie wymieszaj zawartość miski.
4. Pokrój brązowy chleb na cienkie plasterki - wystarczająco cienkie, ale nie za dużo.
5. Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia, połóż kawałki chleba na dnie formy, aby przykryły całe dno ciągłą warstwą.
6. Połóż połowę mieszanki buraków na chlebie, równomiernie ją rozprowadź.
7. Ponownie połóż warstwę chleba, na której ułóż pozostałe nadzienie z buraków. Płynem z mieszanki buraków polej zapiekankę na wierzchu.
8. Zetrzyj twardy ser. Posyp nim zapiekankę na wierzchu.
9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, włóż do niego formę z zapiekanką na 15 minut.
pozwól gotowej zapiekance lekko ostygnąć i podawaj ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g