zapiekanka z buraków

pyszna i obfita zapiekanka z buraków-przygotuj zdrowy obiad! Wcześniej z buraków gotowałem tylko barszcz i winegret :) a w tym roku to warzywo korzeniowe stało się moim ulubionym - okazuje się, że można z nim ugotować tak wiele pysznych potraw! A co ważne, jest również dość budżetowy. Dzielę się prostym przepisem na pożywne i smaczne danie - przygotowuję taką zapiekankę na obiad lub jako drugie danie na lunch. Rodzina bardzo ją kocha - od dzieci po dorosłych.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 59 % 20 g
158 kcal
IG: 5 / 80 / 15

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Lepiej jest wziąć młode buraki. Jeśli buraki są stare, ugotuj je wcześniej. Młode nie muszą być gotowane. Umyj go, obierz, zetrzyj na grubej tarce, włóż powstałą masę do miski.
2. W tej samej misce dodaj śmietanę, chmiel-suneli, sól, czarny pieprz. Wyciśnij przez prasę lub zetrzyj czosnek, połóż na pozostałych składnikach. Rozbij tam również jajka.
3. Dokładnie wymieszaj zawartość miski.
4. Pokrój brązowy chleb na cienkie plasterki - wystarczająco cienkie, ale nie za dużo.
5. Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia, połóż kawałki chleba na dnie formy, aby przykryły całe dno ciągłą warstwą.
6. Połóż połowę mieszanki buraków na chlebie, równomiernie ją rozprowadź.
7. Ponownie połóż warstwę chleba, na której ułóż pozostałe nadzienie z buraków. Płynem z mieszanki buraków polej zapiekankę na wierzchu.
8. Zetrzyj twardy ser. Posyp nim zapiekankę na wierzchu.
9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, włóż do niego formę z zapiekanką na 15 minut.

pozwól gotowej zapiekance lekko ostygnąć i podawaj ze śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy