skład / składniki
Metoda gotowania
najpierw przygotuj bazę biszkoptową:
1. Rozbij jajka do miski.
2. Dodaj cukier do jajek i ubij.
3. Roztopione masło (ważne - już schłodzone) wlej do tej samej miski.
4. Dodaj herbatę i cynamon. Wszystko wymieszaj.
5. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wlej go do pozostałych składników w małych porcjach, mieszając. Ciasto powinno wyglądać jak naleśniki (konsystencja gęstej śmietany).
6. Formę posmarować masłem, wlać do niej ciasto.
7. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
8. Przykryj gotową podstawę ręcznikiem i pozwól jej leżeć przez 7 godzin, a następnie pokrój na dwa ciasta. Ostrożnie i równomiernie odetnij suche skórki po bokach.
teraz zajmiemy się impregnacją:
9. Połącz miód w filiżance z wodą, mieszaj, aż będzie gładki.
10. Za pomocą pędzla zwilż ciasta po obu stronach cienką warstwą.
11. Namoczone ciasta włóż do lodówki na kilka godzin.
czas na krem i dekorowanie ciasta:
12. Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Pojemnik, w którym będziesz je ubijać, również schłodź, wlej do niego śmietanę.
13. Ubijaj z małą prędkością, stopniowo zwiększaj.
14. Wlej cukier puder, wanilinę cienkim strumieniem. Ubij śmietanę na miękkie szczyty.
15. Wyjmij ciasta, połóż dno na pięknym naczyniu, obficie nałóż krem.
16. Połóż drugie ciasto na wierzchu , a także warstwę kremu. Gęsto posmaruj boki ciasta kremem.
17. Pozostaje udekorować ciasto pokrojonymi wzdłuż migdałami. Jednak posypanie ciasta może być dowolne!
ciasto z bitą śmietaną lepiej podawać od razu.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g