herbata ciasto

pyszne ciasto biszkoptowe. Spraw, aby zwykła herbata była świąteczna! Ciasto jest proste w przygotowaniu, ale wymaga czasu (leżąc na biszkopcie, impregnując). Możesz użyć dowolnego kremu, na przykład jest bardzo smaczny z kwaśną śmietaną. Możesz również ozdobić według własnego gustu. Spróbuj!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 37 % 22 g
węglowodany 57 % 34 g
358 kcal
IG: 6 / 0 / 94

Metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 50 min

najpierw przygotuj bazę biszkoptową:

1. Rozbij jajka do miski.
2. Dodaj cukier do jajek i ubij.
3. Roztopione masło (ważne - już schłodzone) wlej do tej samej miski.
4. Dodaj herbatę i cynamon. Wszystko wymieszaj.
5. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wlej go do pozostałych składników w małych porcjach, mieszając. Ciasto powinno wyglądać jak naleśniki (konsystencja gęstej śmietany).
6. Formę posmarować masłem, wlać do niej ciasto.
7. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
8. Przykryj gotową podstawę ręcznikiem i pozwól jej leżeć przez 7 godzin, a następnie pokrój na dwa ciasta. Ostrożnie i równomiernie odetnij suche skórki po bokach.

teraz zajmiemy się impregnacją:

9. Połącz miód w filiżance z wodą, mieszaj, aż będzie gładki.
10. Za pomocą pędzla zwilż ciasta po obu stronach cienką warstwą.
11. Namoczone ciasta włóż do lodówki na kilka godzin.

czas na krem i dekorowanie ciasta:

12. Śmietana powinna być dobrze schłodzona. Pojemnik, w którym będziesz je ubijać, również schłodź, wlej do niego śmietanę.
13. Ubijaj z małą prędkością, stopniowo zwiększaj.
14. Wlej cukier puder, wanilinę cienkim strumieniem. Ubij śmietanę na miękkie szczyty.
15. Wyjmij ciasta, połóż dno na pięknym naczyniu, obficie nałóż krem.
16. Połóż drugie ciasto na wierzchu , a także warstwę kremu. Gęsto posmaruj boki ciasta kremem.
17. Pozostaje udekorować ciasto pokrojonymi wzdłuż migdałami. Jednak posypanie ciasta może być dowolne!

ciasto z bitą śmietaną lepiej podawać od razu.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy