skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto agrestowe? Przygotuj jedzenie. Weź jogurt naturalny, o smaku waniliowym. Olej roślinny rafinowany, bezwonny.
Krok 2:
Umyj agrest pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku. Przytnij ogony po obu stronach. W przypadku ciasta wskazane jest wybranie gęstych jagód, które nie są miękkie, aby nie pękały podczas pieczenia. Dlatego lepiej jest używać zielonych owoców.
Krok 3:
W głębokiej misce wlej przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystko trzepaczką. Ważne jest, aby najpierw przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.
Krok 4:
Dodaj jogurt waniliowy, olej roślinny i jajka do powstałej mieszanki mąki.
Krok 5:
Wymieszaj ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie, powinno wyglądać jak gęsta śmietana. W razie potrzeby możesz samodzielnie dostosować pożądaną konsystencję ciasta, dodając trochę mąki lub płynu.
Krok 6:
Dodaj Większość agrestu do ciasta i wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp bułką tartą. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wyjąć ciasto z formy. Włóż ciasto do formy, spłaszcz wierzch szpatułką. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem i posypywać bułką tartą.
Krok 8:
Na wierzch z pozostałym agrestem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i posyp cukrem pudrem. Pokrój ciasto agrestowe na kawałki i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal / 100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g