ciasto agrestowe

Oryginalny, o niezwykłym smaku, bujny i pyszny! Ciasto agrestowe jest bardzo podobne do Charlotte, gdzie zamiast jabłek używa się tych cudownych szmaragdowych jagód. Z jakiegoś powodu wielu kucharzy omija agrest, chociaż Pieczenie z nim okazuje się niezwykłe-o bogatym i jasnym smaku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 67 % 34 g
252 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto agrestowe? Przygotuj jedzenie. Weź jogurt naturalny, o smaku waniliowym. Olej roślinny rafinowany, bezwonny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj agrest pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku. Przytnij ogony po obu stronach. W przypadku ciasta wskazane jest wybranie gęstych jagód, które nie są miękkie, aby nie pękały podczas pieczenia. Dlatego lepiej jest używać zielonych owoców.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce wlej przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystko trzepaczką. Ważne jest, aby najpierw przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jogurt waniliowy, olej roślinny i jajka do powstałej mieszanki mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie, powinno wyglądać jak gęsta śmietana. W razie potrzeby możesz samodzielnie dostosować pożądaną konsystencję ciasta, dodając trochę mąki lub płynu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj Większość agrestu do ciasta i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp bułką tartą. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wyjąć ciasto z formy. Włóż ciasto do formy, spłaszcz wierzch szpatułką. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem i posypywać bułką tartą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch z pozostałym agrestem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i posyp cukrem pudrem. Pokrój ciasto agrestowe na kawałki i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal / 100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy