skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowanie ciasta. Mąka jest już przesiana. Cebula obrana i umyta. Ziemniaki są dokładnie umyte szczotką, ale nie obrane. Przede wszystkim gotujemy go w mundurze.
Krok 2:
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj ciasto na ciasto. Łączymy większość mąki i margarynę(lub masło) pokrojoną na kawałki. Dobrze posiekaj nożem, aby uzyskać okruchy. W kefirze rozpuszczamy sól i sodę. Procesowi temu towarzyszy gwałtowna reakcja-objętość kefiru wzrośnie, więc bierzemy dla niego przestronne naczynia.
Krok 3:
Robimy zagłębienie na stole w powstałych okruchach mąki i wlewamy masę kefirową w częściach, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wchłonąć cały kefir, więc w razie potrzeby dodaj mąkę i kontynuuj ugniatanie.
Krok 4:
W końcu nasze ciasto można zwinąć w Kolobok. Jeśli nie ma wystarczającej ilości mąki, możesz ją dodać, ale nie za dużo, w przeciwnym razie ciasto będzie szorstkie! (Zwykle, wręcz przeciwnie, mąka pozostawia trochę mniej, około pół szklanki pozostaje na posypanie stołu podczas wałkowania ciasta). Podczas gdy będziemy zajmować się nadzieniem, przygotowane ciasto można włożyć do lodówki.
Krok 5:
Pokrój cebulę w kostkę, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor, na koniec dodaj oregano.
Krok 6:
Obierz ziemniaki ugotowane w mundurze, zmiażdż, dodaj trochę, pieprz. Dodaj smażoną cebulę i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe!
Krok 7:
Ciasto dzieli się na 2 części. Rozwałkuj każdą część ciasta wałkiem do ciasta, aby dopasować ją do formy lub blachy do pieczenia. Odetnij nadmiar kawałków ciasta, połącz je w bryłę.
Krok 8:
Nasmaruj formę do pieczenia ciasta olejem lub pokryj ją naoliwionym papierem do pieczenia. Rozwałkowaną 1 część ciasta przenosimy na wałku do ciasta bezpośrednio do formy. Wykonujemy niskie boki i układamy nadzienie. Ostrożnie wyrównaj.
Krok 9:
Następnie przykryj nadzienie drugą częścią ciasta. Ściśnij brzegi ciasta, delikatnie obróć powstały szew. Wykonujemy dowolne nakłucia widelcem w cieście na całej powierzchni ciasta, aby na gotowym produkcie nie było brzydkich, nierównych obrzęków.
Krok 10:
Aby wygląd ciasta był piękniejszy, wstrząśnij mlekiem i jajkiem w filiżance. Posmaruj ciasto tą mieszanką. Rozwałkuj warstwę z pozostałego ciasta i wytnij serca lub inne.foremką do ciastek.
Krok 11:
Układamy w losowej kolejności według własnego uznania na powierzchni ciasta dekoracje i smarujemy je mieszanką jajeczno-mleczną. Na koniec wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach. Kiedy ciasto się zrumieni, a pyszne aromaty będą parować w kuchni, otwórz drzwiczki piekarnika i sprawdź jego gotowość wykałaczką.
Krok 12:
Wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika (pieczemy je przez 40 minut), kroimy, przygotowujemy herbatę, kawę lub inne napoje, wzywamy wszystkich do kuchni!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g