ciasto kruche z ziemniakami

Łatwy przepis ze zwykłymi produktami, w wyniku czego bardzo smaczne ciasto! To ciasto nie jest trudne i przyjemne. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu: podczas przygotowywania ciasta nadzienie jest w połowie gotowe. Ciasto jest posłuszne, łatwe do rozwałkowania. To ciasto nadaje się zarówno na obiad, jak i na śniadanie. Jest pyszny, jeszcze ciepły, dobry i schłodzony. Moja rodzina bardzo go kocha. Można go zaoferować zarówno rodzinie, jak i gościom! Poczęstuj się i Ty!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 54 % 20 g
207 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowanie ciasta. Mąka jest już przesiana. Cebula obrana i umyta. Ziemniaki są dokładnie umyte szczotką, ale nie obrane. Przede wszystkim gotujemy go w mundurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj ciasto na ciasto. Łączymy większość mąki i margarynę(lub masło) pokrojoną na kawałki. Dobrze posiekaj nożem, aby uzyskać okruchy. W kefirze rozpuszczamy sól i sodę. Procesowi temu towarzyszy gwałtowna reakcja-objętość kefiru wzrośnie, więc bierzemy dla niego przestronne naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robimy zagłębienie na stole w powstałych okruchach mąki i wlewamy masę kefirową w częściach, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wchłonąć cały kefir, więc w razie potrzeby dodaj mąkę i kontynuuj ugniatanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W końcu nasze ciasto można zwinąć w Kolobok. Jeśli nie ma wystarczającej ilości mąki, możesz ją dodać, ale nie za dużo, w przeciwnym razie ciasto będzie szorstkie! (Zwykle, wręcz przeciwnie, mąka pozostawia trochę mniej, około pół szklanki pozostaje na posypanie stołu podczas wałkowania ciasta). Podczas gdy będziemy zajmować się nadzieniem, przygotowane ciasto można włożyć do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w kostkę, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor, na koniec dodaj oregano.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki ugotowane w mundurze, zmiażdż, dodaj trochę, pieprz. Dodaj smażoną cebulę i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto dzieli się na 2 części. Rozwałkuj każdą część ciasta wałkiem do ciasta, aby dopasować ją do formy lub blachy do pieczenia. Odetnij nadmiar kawałków ciasta, połącz je w bryłę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj formę do pieczenia ciasta olejem lub pokryj ją naoliwionym papierem do pieczenia. Rozwałkowaną 1 część ciasta przenosimy na wałku do ciasta bezpośrednio do formy. Wykonujemy niskie boki i układamy nadzienie. Ostrożnie wyrównaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie przykryj nadzienie drugą częścią ciasta. Ściśnij brzegi ciasta, delikatnie obróć powstały szew. Wykonujemy dowolne nakłucia widelcem w cieście na całej powierzchni ciasta, aby na gotowym produkcie nie było brzydkich, nierównych obrzęków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby wygląd ciasta był piękniejszy, wstrząśnij mlekiem i jajkiem w filiżance. Posmaruj ciasto tą mieszanką. Rozwałkuj warstwę z pozostałego ciasta i wytnij serca lub inne.foremką do ciastek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Układamy w losowej kolejności według własnego uznania na powierzchni ciasta dekoracje i smarujemy je mieszanką jajeczno-mleczną. Na koniec wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach. Kiedy ciasto się zrumieni, a pyszne aromaty będą parować w kuchni, otwórz drzwiczki piekarnika i sprawdź jego gotowość wykałaczką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika (pieczemy je przez 40 minut), kroimy, przygotowujemy herbatę, kawę lub inne napoje, wzywamy wszystkich do kuchni!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy