ciasteczka torchetti

Przygotuj włoskie ciasteczka według tradycyjnej receptury! Ciasteczka torchetti pochodzą z włoskiego regionu Piemontu. Te ciasteczka mają kształt pierścienia i są przygotowywane najczęściej przy użyciu drożdży. Ale jest taka odmiana-na piwie. Dzięki temu przygotowanie ciasteczek jest bardzo szybkie i proste. Okazuje się bujny, maślany i słodki. Warto spróbować!
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 30 % 22 g
węglowodany 62 % 46 g
404 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

masło do przygotowania ciasteczek należy wziąć zmiękczone w temperaturze pokojowej, więc nie zapomnij wyjąć go z lodówki z wyprzedzeniem - co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Pokrój masło w kostkę i przenieś do dużej miski.

przesiej mąkę do pojemnika na masło, a następnie połącz oba składniki, pocierając je w okruchy. Wlać cukier granulowany i sól do powstałego okruchu, a następnie ponownie wszystko dobrze zmielić, aż będzie gładkie.

Teraz wlej piwo do ciasta. Robimy to partiami, dosłownie jedną łyżką stołową. Za każdym razem dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być dość miękkie i posłuszne. Uformuj Kolobok z gotowego ciasta, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut (możesz więcej).

włącz piekarnik. Należy go podgrzać do 190 stopni Celsjusza. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż na powierzchni roboczej. Ciasto kroimy na dwie części, a następnie każdą część na dwie kolejne części. I tak dalej, aż powstanie dwanaście równych kawałków ciasta. Każdy kawałek zwija się w wiązki o długości około 12 cm, łączymy końce wiązek i mocujemy, lekko naciskając ciasto. Zwijamy obrabiany przedmiot w cukrze, który należy wcześniej wlać do płaskiego talerza (50 g do posypania). Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia w odległości od siebie.

pieczemy torchetti przez 15-20 minut, aż będzie lekko złoty, po czym wyłączamy piekarnik i odstawiamy w nim ciasteczka na kolejne 5 minut. Następnie wyjmij torchetti, ostudź i podawaj z herbatą lub kawą. Takie ciasteczka można przechowywać nie dłużej niż pięć dni w hermetycznie zamkniętym pojemniku.

pyszna herbata z włoskim akcentem! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy