skład / składniki
metoda gotowania
masło do przygotowania ciasteczek należy wziąć zmiękczone w temperaturze pokojowej, więc nie zapomnij wyjąć go z lodówki z wyprzedzeniem - co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Pokrój masło w kostkę i przenieś do dużej miski.
przesiej mąkę do pojemnika na masło, a następnie połącz oba składniki, pocierając je w okruchy. Wlać cukier granulowany i sól do powstałego okruchu, a następnie ponownie wszystko dobrze zmielić, aż będzie gładkie.
Teraz wlej piwo do ciasta. Robimy to partiami, dosłownie jedną łyżką stołową. Za każdym razem dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być dość miękkie i posłuszne. Uformuj Kolobok z gotowego ciasta, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut (możesz więcej).
włącz piekarnik. Należy go podgrzać do 190 stopni Celsjusza. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż na powierzchni roboczej. Ciasto kroimy na dwie części, a następnie każdą część na dwie kolejne części. I tak dalej, aż powstanie dwanaście równych kawałków ciasta. Każdy kawałek zwija się w wiązki o długości około 12 cm, łączymy końce wiązek i mocujemy, lekko naciskając ciasto. Zwijamy obrabiany przedmiot w cukrze, który należy wcześniej wlać do płaskiego talerza (50 g do posypania). Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia w odległości od siebie.
pieczemy torchetti przez 15-20 minut, aż będzie lekko złoty, po czym wyłączamy piekarnik i odstawiamy w nim ciasteczka na kolejne 5 minut. Następnie wyjmij torchetti, ostudź i podawaj z herbatą lub kawą. Takie ciasteczka można przechowywać nie dłużej niż pięć dni w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
pyszna herbata z włoskim akcentem! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g