ciasto wiśniowe w czekoladzie

Ciasto czekoladowe z wiśniami w puszkach i kwaśną śmietaną. Ciasto biszkoptowe z kakao jest lekkie i porowate, a śmietana i syrop wiśniowy dobrze go nasycają, a ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 78 % 47 g
231 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania ciasta potrzebujemy wiśni w puszkach bez pestek i syropu, kakao w proszku do ciasta biszkoptowego i czekolady do posypania ciasta, śmietany do śmietany, a także cukru, cukru pudru, mąki, proszku do pieczenia i jajek. Bierzemy liczbę produktów zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast przygotuj formę do pieczenia biszkoptowej podstawy ciasta, możesz wyłożyć formę folią i nasmarować olejem roślinnym. Folia bardzo łatwo oddziela się od gotowego biszkoptu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do pojemnika, dodaj cukier i wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem, aż masa się potroi, około 3-4 minut przy dużej prędkości miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zmniejsz prędkość miksera i wlej proszek kakaowy do masy jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po proszku kakaowym wlej mąkę z proszkiem do pieczenia do masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy ciasto na biszkopt przez krótki czas, wystarczy pół minuty, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formę z czekoladowym ciastem biszkoptowym wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy, ustawiając temperaturę na 180 stopni. Piec biszkopt przez 55 minut. To niewiele, ponieważ biszkopt powinien być wysoki i dobrze upieczony w środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Forma z upieczonym herbatnikiem nie jest natychmiast wyjmowana z piekarnika, ale odstawiana na pół godziny w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami, aby stopniowo ostygła. Następnie przenosimy formę na ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmujemy schłodzony biszkopt z formy i uwalniamy go z folii.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój biszkopt na dwa ciasta długim ostrym nożem, górne ciasto powinno być nieco cieńsze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie zdejmij odcięty wierzch biszkoptu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój górną warstwę ciasta równomiernie z syropem wiśniowym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż Dolne ciasto na naczyniu i ostrożnie odetnij miękisz ostrzem noża wzdłuż wewnętrznego obwodu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie łyżką wybieramy miękisz z dolnego ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Powinieneś otrzymać podstawę ciasta w postaci płytkiego pojemnika, jak na zdjęciu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Miękisz wkładamy do pojemnika.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wypełnij podstawę ciasta warstwą wiśni w puszkach.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Teraz przygotowujemy krem. Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i wanilią, mieszamy łyżką.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie dodaj zagęszczacz do śmietany i ubij śmietanę mikserem 2-3 minuty.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Połącz gotową śmietanę z miękiszem, pozostawiając trochę kremu na wierzch ciasta. Wymieszaj miękisz ze śmietaną.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż mieszaninę śmietany z miękiszem na wiśniach w puszkach.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dobrze wyrównaj kremową mieszankę łyżką.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przykryj kremową mieszankę ciastem nasączonym syropem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Posmaruj wierzch ciasta pozostałą śmietaną.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozłóż wiśnie na natłuszczonej kremowej powierzchni ciasta.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Zetrzyj czekoladę.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Obficie posyp wierzch ciasta startą czekoladą.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Ciasto wiśniowe w czekoladzie jest gotowe, udekoruj je świeżymi liśćmi mięty i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy