zapiekanka z dyni z kaszą manną

zdrowe, jasne, ze zwykłych produktów, na śniadanie! Zapiekanka z dyni z kaszą manną to przepis na pyszne danie dla dzieci i dorosłych. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki są niedrogie i niedrogie. Dynia może być używana świeża lub mrożona. Ta zapiekanka jest idealna jako deser.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 88 % 28 g
136 kcal
IG: 4 / 29 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z dyni z kaszą manną? Przygotuj jedzenie. Dynia nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona. Wstępnie rozmrozić zamrożony, nie można go całkowicie-nadal trzeba go ugotować. Świeżo umyj, pokrój, obierz i pokrój w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim napełnij kaszę manną kefirem i pozostaw na pęcznienie przez 15 minut. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dynię pokrojoną w kostkę zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości na małym ogniu. W tym procesie wlej cukier do dyni. Jego ilość można dostosować do własnych upodobań. Jeśli Dynia deserowa jest słodką odmianą, nie można w ogóle dodawać cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę z gotowej dyni i zetrzyj kawałki dyni lub uderz blenderem - ale okazuje się to doskonale zwykłą łyżką, spójrz na stan swojej dyni. Może zachowywać się inaczej w zależności od odmiany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W puree z dyni wbij jajko kurze. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj spuchniętą semolinę do dyni. Wlej proszek do pieczenia i wymieszaj — ciasto natychmiast pójdzie z bąbelkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać suchą kaszą manną lub bułką tartą. Z tego powodu zapiekanka nie przyklei się do formy, a na jej powierzchni utworzy się apetyczna skorupa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 stopni i gotuj zapiekankę przez około pół godziny. Kiedy jest zarumieniony i nie przykleja się do drewnianego szpikulca podczas przekłuwania —zapiekanka z dyni z semoliną jest gotowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj taką zapiekankę ze świeżymi jagodami i owocami (nawiasem mówiąc, możesz je częściowo dodać do ciasta), bitą śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem lub dżemem. Smacznego!

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy