skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z dyni z kaszą manną? Przygotuj jedzenie. Dynia nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona. Wstępnie rozmrozić zamrożony, nie można go całkowicie-nadal trzeba go ugotować. Świeżo umyj, pokrój, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2:
Przede wszystkim napełnij kaszę manną kefirem i pozostaw na pęcznienie przez 15 minut. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 3:
Dynię pokrojoną w kostkę zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości na małym ogniu. W tym procesie wlej cukier do dyni. Jego ilość można dostosować do własnych upodobań. Jeśli Dynia deserowa jest słodką odmianą, nie można w ogóle dodawać cukru.
Krok 4:
Spuść wodę z gotowej dyni i zetrzyj kawałki dyni lub uderz blenderem - ale okazuje się to doskonale zwykłą łyżką, spójrz na stan swojej dyni. Może zachowywać się inaczej w zależności od odmiany.
Krok 5:
W puree z dyni wbij jajko kurze. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 6:
Dodaj spuchniętą semolinę do dyni. Wlej proszek do pieczenia i wymieszaj — ciasto natychmiast pójdzie z bąbelkami.
Krok 7:
Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać suchą kaszą manną lub bułką tartą. Z tego powodu zapiekanka nie przyklei się do formy, a na jej powierzchni utworzy się apetyczna skorupa.
Krok 8:
Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 stopni i gotuj zapiekankę przez około pół godziny. Kiedy jest zarumieniony i nie przykleja się do drewnianego szpikulca podczas przekłuwania —zapiekanka z dyni z semoliną jest gotowa.
Krok 9:
Podawaj taką zapiekankę ze świeżymi jagodami i owocami (nawiasem mówiąc, możesz je częściowo dodać do ciasta), bitą śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem lub dżemem. Smacznego!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g