mannik z wiśniami na kefirze
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
więc wlej semolinę do miski, wlej do niej kefir. Pozostaw na pół godziny do zaparzenia. W tym czasie ubij jajka z cukrem. Rozpuść margarynę, dodaj ją do ubitych jajek. Gasimy sodę w niewielkiej ilości kefiru i wkładamy ją tam, po czym wszystko mieszamy.
przesiej mąkę, dodaj do powstałej masy. Wymieszać. Dodaj semolinę z kefirem, włóż wiśnie. Nie zapomnij zostawić trochę wiśni, aby udekorować ciasto na wierzchu! Wymieszać, ale bez fanatyzmu :)
nasmaruj formę olejem, posyp suchą semoliną, ułóż ciasto. Umieść formę z przyszłym ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni, piecz przez 45 minut.
gdy ciasto jest półgotowane, wciśnij Pozostałe wiśnie w jego powierzchnię. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g