Shaniki

twarogowe żydowskie ciasteczka na herbatę w kręgu krewnych! Shaniki to żydowskie ciasto, które jest ciasteczkiem z ciasta twarogowego. Shaniki-chrupiące na zewnątrz, miękkie, a nawet lekko wilgotne w środku, bardzo aromatyczne, umiarkowanie słodkie. Takie wypieki będą doskonałą ucztą na herbatę w dzień wolny, można je podać gościom.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 48 % 31 g
węglowodany 38 % 24 g
407 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

przygotowując shaniki, najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest wybór twarogu. Nie powinien być zbyt miękki jak masa twarogowa. Aby shaniki były idealne, twaróg musi być drobnoziarnisty - wystarczający, aby wyczuć smak i strukturę twarogu.

wyjmij wcześniej masło z lodówki - będzie potrzebować miękkiej temperatury pokojowej.

włącz piekarnik do podgrzania do temperatury 180 stopni.

przesiej mąkę do głębokiego pojemnika. Dodaj proszek do pieczenia (lub sodę) i trochę soli. Ostrożnie użyj łyżki, aby wymieszać wszystkie suche składniki.

przenieś twaróg do pojemnika z mąką. Zmiel go razem z mąką na gładką masę.

zmiękczone masło dodać również do pojemnika z mąką i twarogiem i dokładnie wymieszać.

zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

gdy ciasto odpocznie w lodówce, wymieszaj je i zwiń w małą rolkę. Pociąć powstałą rolkę na małe kółka. Rozwałkuj każde koło za pomocą wałka do ciasta w okrągły kształt.

wlej cukier do pojemnika. Zanurz rozwałkowaną tortillę w cukrze z jednej strony, a następnie zwiń tortillę na pół z cukrową stroną do wewnątrz i zanurz ją z powrotem w cukrze. Ponownie zawiń ciasto w stronę cukru i ponownie zanurz w cukrze. W ten sposób złożyć każdą tortillę na pół, a następnie na ćwiartkę i obtoczyć każdą górną warstwę w cukrze. Zrób to ze wszystkimi zwiniętymi kółkami.

blachę do pieczenia przykryj pergaminami i ułóż wszystkie shaniki zwinięte w cukier, stroną z cukrem do góry. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut, aż shaniki pokryją się apetyczną złotą skórką.

gotowe rumiane shaniki najlepiej podawać z gorącym mlekiem, kakao lub herbatą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy