skład / składniki
metoda gotowania
przygotowując shaniki, najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest wybór twarogu. Nie powinien być zbyt miękki jak masa twarogowa. Aby shaniki były idealne, twaróg musi być drobnoziarnisty - wystarczający, aby wyczuć smak i strukturę twarogu.
wyjmij wcześniej masło z lodówki - będzie potrzebować miękkiej temperatury pokojowej.
włącz piekarnik do podgrzania do temperatury 180 stopni.
przesiej mąkę do głębokiego pojemnika. Dodaj proszek do pieczenia (lub sodę) i trochę soli. Ostrożnie użyj łyżki, aby wymieszać wszystkie suche składniki.
przenieś twaróg do pojemnika z mąką. Zmiel go razem z mąką na gładką masę.
zmiękczone masło dodać również do pojemnika z mąką i twarogiem i dokładnie wymieszać.
zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
gdy ciasto odpocznie w lodówce, wymieszaj je i zwiń w małą rolkę. Pociąć powstałą rolkę na małe kółka. Rozwałkuj każde koło za pomocą wałka do ciasta w okrągły kształt.
wlej cukier do pojemnika. Zanurz rozwałkowaną tortillę w cukrze z jednej strony, a następnie zwiń tortillę na pół z cukrową stroną do wewnątrz i zanurz ją z powrotem w cukrze. Ponownie zawiń ciasto w stronę cukru i ponownie zanurz w cukrze. W ten sposób złożyć każdą tortillę na pół, a następnie na ćwiartkę i obtoczyć każdą górną warstwę w cukrze. Zrób to ze wszystkimi zwiniętymi kółkami.
blachę do pieczenia przykryj pergaminami i ułóż wszystkie shaniki zwinięte w cukier, stroną z cukrem do góry. Umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut, aż shaniki pokryją się apetyczną złotą skórką.
gotowe rumiane shaniki najlepiej podawać z gorącym mlekiem, kakao lub herbatą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g