pilaw w cieście

pilaw w cieście - bardzo smaczny, piękny, efektowny i świąteczny! Pilaw jest ulubionym daniem wielu osób, czasem nawet zwykłym i znanym, łatwo przekształcić go w świąteczny, jeśli ułożysz go w cieście i upieczesz. Okazuje się bardzo smaczny i piękny, poza tym chleb nie jest już potrzebny do tego dania. W Turcji takie danie nazywa się "piław pod zasłoną" i jest przygotowywane na wesele, ponieważ ryż symbolizuje płodność, rodzynki – dzieci, a skorupa ciasta – Ochrona. I oczywiście nawet najbardziej wybredny gość nie oprze się takiej rumianej chrupiącej skórce na zewnątrz i bardzo smacznemu nadzieniu w środku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 55 % 23 g
223 kcal
IG: 9 / 9 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników. Do tego dania weź kurczaka, a mianowicie pierś, ponieważ gotuje się szybciej, ale możesz użyć wołowiny lub dowolnego innego mięsa do woli. Czosnek można wziąć jak w klasycznym przepisie na same goździki. Ale smak jest bogatszy i bardziej pikantny, jeśli dodasz posiekane zielone strzały czosnku. Ryż myjemy do czystej wody, następnie napełniamy wodą i pozostawiamy na pół godziny, aby ryż wchłonął wodę i trochę się spuchł.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, pokrój w małe kostki. Obierz cebulę i marchewkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Opłucz rodzynki pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilka minut, aby ugotowały się na parze i zmiękły. Możesz nie dodawać rodzynek, ale daje to przyjemną słodycz potrawie, ale lepiej jest wziąć małe rodzynki, aby nie zepsuć potrawy nadmiarem cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż na nim cebulę z marchewką, aż będzie przezroczysta, a następnie dodaj drobno posiekane strzały czosnku, smaż wszystko, mieszając drewnianą szpatułką. Następnie dodaj mięso i smaż, aż mięso będzie białe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść wodę, rodzynki, umieść ryż na patelni ze smażonym warzywem, wymieszaj, zalej wodą, aby pokryła zawartość o jeden centymetr wysokości. Zmniejsz ogień do średniego. W razie potrzeby (jeśli szybko odparuje) podczas gotowania naczynia można dodać wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wbij jajko do miski, wlej kefir, olej roślinny, dodaj sól i sodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj, aż będzie gładka i dodaj przesianą mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na stole na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym. Możesz wziąć dowolną formę ogniotrwałą. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę, rozwałkować bez mąki, jeśli przyklei się do stołu lub wałka do ciasta, powierzchnię można nasmarować olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby na dnie formy można ułożyć orzechy lub nasiona słonecznika, okaże się jeszcze piękniejszy i smaczniejszy. Ciasto układamy w formie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż gotowy pilaw na wierzchu, przykryj go ciastem, owijając koniec ciasta do wewnątrz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli ciasto szybko się zrumieni na wierzchu, formę należy przykryć folią i pozwolić ciastu upiec od dołu. Wyjmujemy naczynie, pozwalamy mu ostygnąć, wyjmujemy z formy, kroimy na porcje i podajemy do stołu. Ten pilaw z naturalnego sosu jogurtowego z czosnkiem i solą jest pyszny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy