skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej (dużą) sól i około szklanki mąki do miski na ciasto. Zalej wrzącą wodą i wymieszaj. To ciasto kremowe, powinno być nieco grubsze niż ciasto na naleśniki. Zaparz i ostudź.
Krok 2:
Dodaj drożdże do pół litra wody. Bez mieszania odstaw na minutę, drożdże opadną na dno.
Krok 3:
Następnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut.
Krok 4:
Dodaj wodę drożdżową do ciasta i wymieszaj.
Krok 5:
Dodając mąkę, zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 6:
Jak ciasto wchłonęło mąkę-dodaj więcej i ugniataj.
Krok 7:
Ciasto powinno być ciasne jak plastelina. Pozostaw ciasto pod wilgotnym ręcznikiem pasować. Zajmuje to od 2 do 4 godzin. W tym procesie możesz raz ugniatać ciasto.
Krok 8:
Gotowe ciasto należy rozwałkować. Aby to zrobić, ciasto układa się na stole i zwija wałkiem do ciasta. Następnie składa się na pół i ponownie zwija. I tak powtarza się wiele razy, aż ciasto powróci do konsystencji plasteliny. Następnie kawałki DNA (dolna część prosfor) są mierzone. Zważ kawałki-potrzebujesz 20 sztuk po 100 gramów. Przykryj je, aby nie wyschły. Usuń również resztki, przydadzą się.
Krok 9:
Natychmiast, zapobiegając zbliżaniu się ciasta, zwiń kawałki w kulki (zbliżając je nieco do cylindrycznego kształtu). Przenieś puste miejsca na blachy do pieczenia (ojciec je przygotował - podgrzał, nasmarował woskiem i ostudził). Gdy wszystkie DNA są gotowe, przykryj blachy do pieczenia ręcznikami - najpierw suchym, a następnie mokrym.
Krok 10:
Na wierzch rozwałkuj resztki ciasta o grubości około 0,5-0,7 cm.
Krok 11:
Wytnij koła szklanką. Przenieś blaty na deskę i przykryj ręcznikami. Zostaw wszystko.
Krok 12:
Po dopasowaniu półfabrykatów zwilż spód wodą.
Krok 13:
Stempluj górę specjalnymi pieczęciami i ostrożnie nałóż na spód.
Krok 14:
Następnie szydłem przebij górę i dół aż do blachy do pieczenia - w ten sposób prosfory nie będą się czołgać podczas pieczenia. Przebicia są wykonywane w ten sposób-najpierw w środku 4 razy, następnie wzdłuż promieni od pierwszych nakłuć od krawędzi, a następnie wzdłuż zewnętrznej krawędzi między pierwszymi 4 nakłuciami. Dociśnij trochę prosfory do środka, aby górna część była płaska.
Krok 15:
Włóż prosfory do piekarnika. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 230 stopni.
Krok 16:
Gotowe prosfory są dobrze owinięte ręcznikami (narzutami) i pozostawione do całkowitego ostygnięcia.
piecz w czystej kuchni, w czystych ubraniach, z czystą duszą i szczerą modlitwą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g