przepis na prosfor

przepis na prawdziwą prosfora parafialną w Twoim domu! Chleb obrzędowy, symbol Chrystusa. Przepis od proboszcza parafii wiejskiej.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 49 g
238 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej (dużą) sól i około szklanki mąki do miski na ciasto. Zalej wrzącą wodą i wymieszaj. To ciasto kremowe, powinno być nieco grubsze niż ciasto na naleśniki. Zaparz i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże do pół litra wody. Bez mieszania odstaw na minutę, drożdże opadną na dno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę drożdżową do ciasta i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodając mąkę, zacznij wyrabiać ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak ciasto wchłonęło mąkę-dodaj więcej i ugniataj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być ciasne jak plastelina. Pozostaw ciasto pod wilgotnym ręcznikiem pasować. Zajmuje to od 2 do 4 godzin. W tym procesie możesz raz ugniatać ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto należy rozwałkować. Aby to zrobić, ciasto układa się na stole i zwija wałkiem do ciasta. Następnie składa się na pół i ponownie zwija. I tak powtarza się wiele razy, aż ciasto powróci do konsystencji plasteliny. Następnie kawałki DNA (dolna część prosfor) są mierzone. Zważ kawałki-potrzebujesz 20 sztuk po 100 gramów. Przykryj je, aby nie wyschły. Usuń również resztki, przydadzą się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natychmiast, zapobiegając zbliżaniu się ciasta, zwiń kawałki w kulki (zbliżając je nieco do cylindrycznego kształtu). Przenieś puste miejsca na blachy do pieczenia (ojciec je przygotował - podgrzał, nasmarował woskiem i ostudził). Gdy wszystkie DNA są gotowe, przykryj blachy do pieczenia ręcznikami - najpierw suchym, a następnie mokrym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch rozwałkuj resztki ciasta o grubości około 0,5-0,7 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij koła szklanką. Przenieś blaty na deskę i przykryj ręcznikami. Zostaw wszystko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po dopasowaniu półfabrykatów zwilż spód wodą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Stempluj górę specjalnymi pieczęciami i ostrożnie nałóż na spód.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie szydłem przebij górę i dół aż do blachy do pieczenia - w ten sposób prosfory nie będą się czołgać podczas pieczenia. Przebicia są wykonywane w ten sposób-najpierw w środku 4 razy, następnie wzdłuż promieni od pierwszych nakłuć od krawędzi, a następnie wzdłuż zewnętrznej krawędzi między pierwszymi 4 nakłuciami. Dociśnij trochę prosfory do środka, aby górna część była płaska.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż prosfory do piekarnika. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 230 stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe prosfory są dobrze owinięte ręcznikami (narzutami) i pozostawione do całkowitego ostygnięcia.

piecz w czystej kuchni, w czystych ubraniach, z czystą duszą i szczerą modlitwą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy