skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce miksera rozprowadź zmiękczone masło. Tutaj wlej cukier, ubij na bujną pianę przez 5 minut. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość.
2. Nie przestając ubijać, rozbijamy jedno jajko kurze na masę mięsną. Po każdym jajku ubij masę przez 2-3 minuty.
3. Zmiel pistacje za pomocą blendera, włóż do miski do masy. Po pistacjach dodaj skórkę z cytryny, wlej mleko, wymieszaj, aż będzie gładkie.
4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Tutaj dodajemy szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie suche składniki ręczną trzepaczką.
5. Delikatnie Wprowadzamy masę pistacjową do suchych składników. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozprowadzamy w formie o średnicy 18-20 centymetrów.
6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec przez 25-35 minut. Po schłodzeniu w formie, a następnie usunięciu.
7. Podczas gdy biszkopt ostygnie, przygotuj krem. Ubij schłodzoną śmietanę na bujną masę. Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem w osobnym pojemniku. Następnie łączymy obie masy, mieszamy szpatułką, aby śmietana nie opadła.
8. Pokrój biszkopt na 2 części, posmaruj kremem, Zbierz ciasto. Nie odetniemy górnej części, która wzrosła podczas pieczenia. Niech ciasto będzie zaokrąglone. Wysyłamy go do lodówki.
9. Od tego momentu ciasto jest całkowicie gotowe. Ale w przepisie jest ozdobiony mastyksem. Nie musisz kontynuować, do woli. Przygotujmy więc ganache do wyrównania ciasta. Podgrzej śmietanę na ogniu, ale nie gotuj.
10. Czekoladę łamiemy na kawałki. Włóż do gorącej śmietany, wymieszaj, aż będzie całkowicie gładka. Pozostaw na 15 minut. Niech ganache zgęstnieje. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Pozostaw do zamrożenia w lodówce.
11. A teraz rozwałkuj mastyks, przykryj nim ciasto. Odetnij nadmiar na krawędziach. Dekorujemy kwiatami wyciętymi z białego mastyksu. Możesz wyciąć za pomocą foremek do ciastek. Mogą to być nie tylko kwiaty.
oto piękne i pyszne ciasto.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g