biszkopt pistacjowy

nadaj herbatnikowi oliwkowy odcień bez użycia barwników. Biszkopt pistacjowy ma piękny kolor i jednocześnie subtelny aromat. To świetny sposób, aby ciasto było interesujące i niezwykłe. Krem na bazie serka śmietankowego do takiego biszkoptu jest lepszy niż jakikolwiek inny. Cóż, kilka słów o dekoracji. Niekoniecznie jest to mastyk. Możesz po prostu posypać ciasto cukrem pudrem, udekorować pistacjami, polać lukrem. Istnieje wiele opcji.
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 61 % 43 g
389 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. W misce miksera rozprowadź zmiękczone masło. Tutaj wlej cukier, ubij na bujną pianę przez 5 minut. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość.

2. Nie przestając ubijać, rozbijamy jedno jajko kurze na masę mięsną. Po każdym jajku ubij masę przez 2-3 minuty.

3. Zmiel pistacje za pomocą blendera, włóż do miski do masy. Po pistacjach dodaj skórkę z cytryny, wlej mleko, wymieszaj, aż będzie gładkie.

4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Tutaj dodajemy szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie suche składniki ręczną trzepaczką.

5. Delikatnie Wprowadzamy masę pistacjową do suchych składników. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozprowadzamy w formie o średnicy 18-20 centymetrów.

6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec przez 25-35 minut. Po schłodzeniu w formie, a następnie usunięciu.

7. Podczas gdy biszkopt ostygnie, przygotuj krem. Ubij schłodzoną śmietanę na bujną masę. Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem w osobnym pojemniku. Następnie łączymy obie masy, mieszamy szpatułką, aby śmietana nie opadła.

8. Pokrój biszkopt na 2 części, posmaruj kremem, Zbierz ciasto. Nie odetniemy górnej części, która wzrosła podczas pieczenia. Niech ciasto będzie zaokrąglone. Wysyłamy go do lodówki.

9. Od tego momentu ciasto jest całkowicie gotowe. Ale w przepisie jest ozdobiony mastyksem. Nie musisz kontynuować, do woli. Przygotujmy więc ganache do wyrównania ciasta. Podgrzej śmietanę na ogniu, ale nie gotuj.

10. Czekoladę łamiemy na kawałki. Włóż do gorącej śmietany, wymieszaj, aż będzie całkowicie gładka. Pozostaw na 15 minut. Niech ganache zgęstnieje. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Pozostaw do zamrożenia w lodówce.

11. A teraz rozwałkuj mastyks, przykryj nim ciasto. Odetnij nadmiar na krawędziach. Dekorujemy kwiatami wyciętymi z białego mastyksu. Możesz wyciąć za pomocą foremek do ciastek. Mogą to być nie tylko kwiaty.

oto piękne i pyszne ciasto.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy