babeczka Wiśniowa

kruche ciasto i kwaśna wiśnia-nigdzie nie smakuje lepiej. Ta babeczka jest prawdopodobnie jednym z najsmaczniejszych odkryć tego lata. Oczywiście wcześniej robiłam wypieki z wiśniami. Ale ta babeczka po prostu mnie przekonała. Dzięki maśle i jajkom ciasto okazało się bujne, kruche, bardzo delikatne i umiarkowanie słodkie. Prawdziwe arcydzieło. A z dodatkiem świeżych wiśni ta babeczka okazała się po prostu niebotyczna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 72 % 48 g
267 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić babeczkę wiśniową, potrzebujemy: dojrzałych wiśni, mąki, miękkiego masła o temperaturze pokojowej, jajek, cukru, mleka, cukru waniliowego i proszku do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wiśnie, Usuń szypułki. Usuń pestki. Waga netto wiśni bez pestek powinna wynosić około 250 g.spuścić sok, który został uwolniony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ubij mikserem na puszystą, jednorodną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę. Rezultatem powinna być bujna, jednorodna mieszanka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej. Jeszcze raz wszystko ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i wlej do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinno zrobić gładkie, miękkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Połóż trochę ciasta na dnie. Rozłóż część jagód na wierzchu. Przykryj kolejną warstwą ciasta, rozłóż więcej jagód na wierzchu. Powtórz warstwy. Ostatnią warstwą powinno być ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż babeczkę z wiśniami do piekarnika nagrzanego do 190°C na 50 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie na 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyjmij babeczkę z formy, ostatecznie ostudź do temperatury pokojowej i pokrój na kawałki. Smacznego!

zrobiłam sporo wypieków z dodatkiem miękkiego masła i proszku do pieczenia, ale ciasto nie wyszło tak bujne jak tutaj. Sekret tkwi w długim ubijaniu jajek. Ze względu na masło należy je ubijać wystarczająco długo. Jeśli podczas ubijania jajek z cukrem masa wizualnie wzrasta 2-3 razy i od razu widać, jak dobrze są ubite, to znowu, ze względu na olej, wspaniałość masy jest trudniejsza do oszacowania. Dlatego lepiej jest poruszać się po czasie: musisz ubijać przez co najmniej 2 minuty po dodaniu każdego jajka. I oczywiście nie zapomnij dodać proszku do pieczenia. Następnie masz bujne ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy