skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić babeczkę wiśniową, potrzebujemy: dojrzałych wiśni, mąki, miękkiego masła o temperaturze pokojowej, jajek, cukru, mleka, cukru waniliowego i proszku do pieczenia.
Krok 2:
Umyj wiśnie, Usuń szypułki. Usuń pestki. Waga netto wiśni bez pestek powinna wynosić około 250 g.spuścić sok, który został uwolniony.
Krok 3:
Połącz miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ubij mikserem na puszystą, jednorodną masę.
Krok 4:
Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę. Rezultatem powinna być bujna, jednorodna mieszanka.
Krok 5:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej. Jeszcze raz wszystko ubij.
Krok 6:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i wlej do ciasta.
Krok 7:
Powinno zrobić gładkie, miękkie ciasto.
Krok 8:
Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Połóż trochę ciasta na dnie. Rozłóż część jagód na wierzchu. Przykryj kolejną warstwą ciasta, rozłóż więcej jagód na wierzchu. Powtórz warstwy. Ostatnią warstwą powinno być ciasto.
Krok 9:
Włóż babeczkę z wiśniami do piekarnika nagrzanego do 190°C na 50 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie na 5 minut.
Krok 10:
Następnie wyjmij babeczkę z formy, ostatecznie ostudź do temperatury pokojowej i pokrój na kawałki. Smacznego!
zrobiłam sporo wypieków z dodatkiem miękkiego masła i proszku do pieczenia, ale ciasto nie wyszło tak bujne jak tutaj. Sekret tkwi w długim ubijaniu jajek. Ze względu na masło należy je ubijać wystarczająco długo. Jeśli podczas ubijania jajek z cukrem masa wizualnie wzrasta 2-3 razy i od razu widać, jak dobrze są ubite, to znowu, ze względu na olej, wspaniałość masy jest trudniejsza do oszacowania. Dlatego lepiej jest poruszać się po czasie: musisz ubijać przez co najmniej 2 minuty po dodaniu każdego jajka. I oczywiście nie zapomnij dodać proszku do pieczenia. Następnie masz bujne ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g