ciasta francuskie z wiśniami

konsekwentnie pyszne słodkie placki ze świeżymi wiśniami z ciasta francuskiego. Pyszne ciasta, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Łatwe do przygotowania Staram się zawsze trzymać w zamrażarce opakowanie lub inne ciasto francuskie. Pomogło mi to niejednokrotnie, gdy pilnie muszę przygotować coś na herbatę. Szybko, łatwo i różnorodnie) jakie produkty są w domu, z tymi i ptysiami robię) szynka z serem, kiełbaski, jabłka, jagody, twarożek. Ale najsmaczniejsze są ciasta francuskie z wiśniami! Jeśli nigdy nie ugotowałeś takich ciast, możesz zabrać się do pracy, a powiem ci, jak to się robi.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 74 % 50 g
279 kcal
IG: 44 / 36 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

ciasta okazuje się, w zależności od wielkości, 8-10 sztuk.
pierwszą rzeczą jest pozbycie się nadmiaru soku z wiśni. Jeśli nie zostanie to zrobione, sok wypłynie podczas pieczenia. Wlej wiśnie do durszlaka lub sita i posyp mieszanką cukru i waniliny. Weź cukier według własnego uznania. Wystarczy mi 1/3 szklanki, ale jeśli lubisz słodsze, możesz włożyć więcej. Pozostaw na około 30-40 minut. Okresowo wstrząsaj lub mieszaj łyżką.
w międzyczasie bierzemy gotowe ciasto francuskie i kroimy je w prostokąty. Rozmiar prostokątów wynosi około 8x10. Lekko rozwałkuj. Ciasto nie powinno być cienkie. Jeśli biorę prostokąt 8x10, to po rozłożeniu staje się około 10x15. Ogólnie rzecz biorąc, jest jasne-nie jeździmy dużo))
rozłóż wiśnie na połowie. Aby ciasta miały związane nadzienie, a nie tylko jagody, dodaj skrobię. Po prostu posypuję go na wierzchu. Na jedno ciasto biorę 1 łyżeczkę. skrobia bez góry. Nie umieszczaj nadzienia zbyt blisko krawędzi i nie wkładaj zbyt dużo nadzienia. Nadzienie powinno być swobodnie rozprowadzane w paszteciku. Jeśli jest dużo nadzienia, ciasto pęknie. Nie straszne, ale nie piękne)
oddziel żółtko od białka. Pokrywamy krawędzie białkiem i starannie je mocujemy. Posmaruj wierzch ciasta ubitym żółtkiem.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż placki w niewielkiej odległości od siebie. Używam papieru pergaminowego, należy go również posmarować olejem, w przeciwnym razie ciasta się przykleją.
wysyłamy placki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
lubię te placki bardziej ciepłe, więc podczas pieczenia placków nakrywam do stołu)
nawiasem mówiąc, bardzo smaczne są placki z twarogu z wiśniami. W tym przypadku kładę twaróg, wiśnie na nim i posypuję skrobią. Biorę skrobię 1/2 łyżeczki. twaróg również musi spłynąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy