skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasta okazuje się, w zależności od wielkości, 8-10 sztuk.
pierwszą rzeczą jest pozbycie się nadmiaru soku z wiśni. Jeśli nie zostanie to zrobione, sok wypłynie podczas pieczenia. Wlej wiśnie do durszlaka lub sita i posyp mieszanką cukru i waniliny. Weź cukier według własnego uznania. Wystarczy mi 1/3 szklanki, ale jeśli lubisz słodsze, możesz włożyć więcej. Pozostaw na około 30-40 minut. Okresowo wstrząsaj lub mieszaj łyżką.
w międzyczasie bierzemy gotowe ciasto francuskie i kroimy je w prostokąty. Rozmiar prostokątów wynosi około 8x10. Lekko rozwałkuj. Ciasto nie powinno być cienkie. Jeśli biorę prostokąt 8x10, to po rozłożeniu staje się około 10x15. Ogólnie rzecz biorąc, jest jasne-nie jeździmy dużo))
rozłóż wiśnie na połowie. Aby ciasta miały związane nadzienie, a nie tylko jagody, dodaj skrobię. Po prostu posypuję go na wierzchu. Na jedno ciasto biorę 1 łyżeczkę. skrobia bez góry. Nie umieszczaj nadzienia zbyt blisko krawędzi i nie wkładaj zbyt dużo nadzienia. Nadzienie powinno być swobodnie rozprowadzane w paszteciku. Jeśli jest dużo nadzienia, ciasto pęknie. Nie straszne, ale nie piękne)
oddziel żółtko od białka. Pokrywamy krawędzie białkiem i starannie je mocujemy. Posmaruj wierzch ciasta ubitym żółtkiem.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż placki w niewielkiej odległości od siebie. Używam papieru pergaminowego, należy go również posmarować olejem, w przeciwnym razie ciasta się przykleją.
wysyłamy placki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
lubię te placki bardziej ciepłe, więc podczas pieczenia placków nakrywam do stołu)
nawiasem mówiąc, bardzo smaczne są placki z twarogu z wiśniami. W tym przypadku kładę twaróg, wiśnie na nim i posypuję skrobią. Biorę skrobię 1/2 łyżeczki. twaróg również musi spłynąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g