ciasto z kwaśną śmietaną jagodową

Łatwy i szybki, ze zwykłych potraw, soczysty i pyszny! Ciasto jagodowo-kwaśne to proste ciasto na przytulną domową herbatę. Latem odpowiednie są świeże jagody, zimą mrożone. Ciasto przygotowuje się na zasadzie ciasta galaretowego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 77 % 36 g
219 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z jagodami? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Śmietana do tego przepisu lepiej nadaje się do niskiej zawartości tłuszczu — jest bardziej płynna. Możesz również zastąpić go kefirem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Dobrze umyj jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wbij je do miski, wlej tam cukier. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę-to nie tylko usunie ewentualne śmieci, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne. W częściach dodaj go do ciasta. Wymieszać. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę i sodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie ubij, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe. Powinien wyglądać jak gęsta śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Jagody nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Wstępnie rozmrozić zamrożone i spuścić nadmiar płynu. Każdy zrobi skrobię, ale weź dwie łyżki kukurydzy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić nadzienie? Umyj jagody, osusz je, układając na ręcznikach papierowych. Wymieszaj jagody z cukrem i skrobią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wymieszaj jagody, uważając, aby nie zmiażdżyć jagód, aby było mniej soku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W naczyniu do pieczenia wlej połowę ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż nadzienie jagodowe na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Skoncentruj się na wyglądzie ciasta - powinno stać się różowe. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy