Babeczka z jagodami

bujny, pachnący, piękny, niesamowicie pyszny! Babeczka jagodowa to przykład prostego domowego wypieku, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Proces jest łatwy i zrozumiały, poradzi sobie nawet początkujący. Babeczka będzie szczególnie dobra ze świeżymi jagodami w sezonie letnim.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 69 % 35 g
247 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z jagodami? Przygotuj składniki. Ciasto na ciasto okaże się bardziej bujne, jeśli wszystkie produkty będą miały jedną temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij jajka, masło i mleko z lodówki. Weź olej wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Mrożone jagody nadają się również do ciasta, najpierw rozmrozić je i spuścić nadmiar soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę z sodą. Nie pomijaj tego kroku-przesiewanie nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste. Dodaj cukier i wanilinę do mąki. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do głębokiej miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka mikserem elektrycznym w puszystą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do nich mleko i miękkie masło o temperaturze pokojowej. Mieszaj mikserem, aż będzie gładka. Jeśli nie masz czasu na zmiękczenie masła, możesz je stopić, schłodzić i wlać razem z mlekiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej suche składniki do mieszanki jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj, uzyskując gładkie ciasto bez grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i osusz jagody. Delikatnie włóż jagody do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do natłuszczonej formy do ciasta, spłaszcz górę. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C. sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj lukier. Możesz podać ciastko bez niego, ale kwaśność soku doskonale podkreśli smak jagód.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak zrobić lukier? Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż będzie gładki. Dostosuj konsystencję do ilości proszku-glazura powinna stać się gęsta, ale nadal płynna. Polej lukrem babeczkę, udekoruj wierzch jagodami i miętą. Podawaj do stołu. Smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy