skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę z jagodami? Przygotuj składniki. Ciasto na ciasto okaże się bardziej bujne, jeśli wszystkie produkty będą miały jedną temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij jajka, masło i mleko z lodówki. Weź olej wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Mrożone jagody nadają się również do ciasta, najpierw rozmrozić je i spuścić nadmiar soku.
Krok 2:
Przesiej mąkę z sodą. Nie pomijaj tego kroku-przesiewanie nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste. Dodaj cukier i wanilinę do mąki. Wymieszać.
Krok 3:
Wbij jajka do głębokiej miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka mikserem elektrycznym w puszystą pianę.
Krok 4:
Dodaj do nich mleko i miękkie masło o temperaturze pokojowej. Mieszaj mikserem, aż będzie gładka. Jeśli nie masz czasu na zmiękczenie masła, możesz je stopić, schłodzić i wlać razem z mlekiem.
Krok 5:
Wlej suche składniki do mieszanki jajecznej.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj, uzyskując gładkie ciasto bez grudek.
Krok 7:
Umyj i osusz jagody. Delikatnie włóż jagody do ciasta.
Krok 8:
Włóż ciasto do natłuszczonej formy do ciasta, spłaszcz górę. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C. sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź.
Krok 9:
Przygotuj lukier. Możesz podać ciastko bez niego, ale kwaśność soku doskonale podkreśli smak jagód.
Krok 10:
Jak zrobić lukier? Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż będzie gładki. Dostosuj konsystencję do ilości proszku-glazura powinna stać się gęsta, ale nadal płynna. Polej lukrem babeczkę, udekoruj wierzch jagodami i miętą. Podawaj do stołu. Smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g