pierniki na miodzie

miesiąc czekać? Nie ma znaczenia-po wypróbowaniu raz pokochasz na zawsze! Pierniki na miodzie, dzięki temu, że ciasto dojrzewa i fermentuje przez długi czas, mają niezwykły egzotyczny smak. Prosta poranna herbata z nimi zamienia się w prawdziwą ceremonię. Nawiasem mówiąc, pożądaną przyprawę można osiągnąć według własnego gustu, wybierając do tego swoje ulubione przyprawy - aż do czerwonej papryki. Podobnie do napełniania ciasta można użyć odpowiednich ulubionych produktów. Na przykład rodzynki, kandyzowane owoce lub suszone owoce. W związku z tym lukier jest taki sam!
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 83 % 59 g
344 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 31 D 2 h 40 min

patrząc na przepis, prawdopodobnie pierwsze i najważniejsze pytanie, które przychodzi na myśl - dlaczego dokładnie 30 dni jest potrzebne do przygotowania takiego, na pierwszy rzut oka, prostego dania? Odpowiem w skrócie-główny czas przygotowania ciasta po prostu leży w chłodnym pomieszczeniu i dojrzewa, zachodzą w nim procesy fermentacji. Smak jest pyszny i całkowicie niezwykły. Nawiasem mówiąc, jest to bardzo stary sposób gotowania piernika - starożytni Egipcjanie i Rzymianie znali go kiedyś. Cóż, zdradzę ci mój sekret gotowania.

więc:

1. Rozpuść miód w łaźni wodnej, podgrzej go po zagotowaniu wody przez 15 minut.

2. Przesiej mąkę, przenieś do dużego pojemnika.

3. Wlej miód do mąki, zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej w zależności od jej jakości. Dodaj tyle, ile potrzeba, aby ciasto było wystarczająco sprężyste.

4. Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy na dnie miski, przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 1 miesiąc. Najlepiej umieścić go na samym dole lodówki.

5. Minął miesiąc-wyjmujemy ciasto i zostawiamy na jeden dzień w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało.

6. Do ciasta dodajemy przyprawy, mak i masło (powinno być miękkie, ale nie stopione).

7. Wymieszaj sodę z kwaśną śmietaną, a także dodaj do ciasta. Wszystko mieszamy, ciasto powinno mieć miękką konsystencję, przyklejać się do rąk.

8. Mokrymi rękami formujemy pierniki, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz dodatkowo nasmarować pergamin niewielką ilością oleju roślinnego.

9. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, nie więcej. Pierniki powinny być miękkie, a gdy ostygną, stwardnieją.

10. Podczas pieczenia pierników przygotuj lukier. Aby to zrobić, połącz wodę z cukrem, zagotuj i gotuj, aż zgęstnieje (kropla nie powinna tracić kształtu).

11. Polewamy pierniki lukrem, wkładając je do głębokiego pojemnika. Wymieszaj, aby glazura była ze wszystkich stron.

dajemy lukier do zastygnięcia i podajemy do herbaty :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy