skład / składniki
metoda gotowania
patrząc na przepis, prawdopodobnie pierwsze i najważniejsze pytanie, które przychodzi na myśl - dlaczego dokładnie 30 dni jest potrzebne do przygotowania takiego, na pierwszy rzut oka, prostego dania? Odpowiem w skrócie-główny czas przygotowania ciasta po prostu leży w chłodnym pomieszczeniu i dojrzewa, zachodzą w nim procesy fermentacji. Smak jest pyszny i całkowicie niezwykły. Nawiasem mówiąc, jest to bardzo stary sposób gotowania piernika - starożytni Egipcjanie i Rzymianie znali go kiedyś. Cóż, zdradzę ci mój sekret gotowania.
więc:
1. Rozpuść miód w łaźni wodnej, podgrzej go po zagotowaniu wody przez 15 minut.
2. Przesiej mąkę, przenieś do dużego pojemnika.
3. Wlej miód do mąki, zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej w zależności od jej jakości. Dodaj tyle, ile potrzeba, aby ciasto było wystarczająco sprężyste.
4. Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy na dnie miski, przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 1 miesiąc. Najlepiej umieścić go na samym dole lodówki.
5. Minął miesiąc-wyjmujemy ciasto i zostawiamy na jeden dzień w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało.
6. Do ciasta dodajemy przyprawy, mak i masło (powinno być miękkie, ale nie stopione).
7. Wymieszaj sodę z kwaśną śmietaną, a także dodaj do ciasta. Wszystko mieszamy, ciasto powinno mieć miękką konsystencję, przyklejać się do rąk.
8. Mokrymi rękami formujemy pierniki, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz dodatkowo nasmarować pergamin niewielką ilością oleju roślinnego.
9. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, nie więcej. Pierniki powinny być miękkie, a gdy ostygną, stwardnieją.
10. Podczas pieczenia pierników przygotuj lukier. Aby to zrobić, połącz wodę z cukrem, zagotuj i gotuj, aż zgęstnieje (kropla nie powinna tracić kształtu).
11. Polewamy pierniki lukrem, wkładając je do głębokiego pojemnika. Wymieszaj, aby glazura była ze wszystkich stron.
dajemy lukier do zastygnięcia i podajemy do herbaty :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g