Proste ciasto malinowe

pyszne i aromatyczne ciasto malinowe na herbatę! Czekasz na gości lub chcesz zadowolić domowników czymś pysznym do herbaty?! Pomoże w tym proste i szybkie ciasto z jagodami malinowymi. Praca z takimi wypiekami nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i umiejętności, a ciasto malinowe z pewnością okaże się bardzo smaczne i przewiewne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 70 % 42 g
288 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby zmiękło na początku pracy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij zmiękczone masło z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do masy wbijamy dwa średniej wielkości jaja kurze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem do uzyskania gładkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto ma konsystencję kremową, niezbyt gęstą i nie płynną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto układamy łyżką w wysmarowanej tłuszczem formie, lepiej wziąć dzieloną formę, wtedy biszkopt będzie łatwiejszy do usunięcia. Ciasto wyrównujemy na powierzchni metalową łyżką nasączoną lodowatą wodą. Dzięki temu biszkopt okaże się równy i dobrze upieczony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż maliny na wierzchu. Podczas pieczenia jagody zanurzą się w cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez 25 minut, aż się zarumieni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto z formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy