skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, aby zmiękło na początku pracy.
Krok 2:
Ubij zmiękczone masło z cukrem.
Krok 3:
Do masy wbijamy dwa średniej wielkości jaja kurze.
Krok 4:
Ubij mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać.
Krok 6:
Ciasto ma konsystencję kremową, niezbyt gęstą i nie płynną.
Krok 7:
Ciasto układamy łyżką w wysmarowanej tłuszczem formie, lepiej wziąć dzieloną formę, wtedy biszkopt będzie łatwiejszy do usunięcia. Ciasto wyrównujemy na powierzchni metalową łyżką nasączoną lodowatą wodą. Dzięki temu biszkopt okaże się równy i dobrze upieczony.
Krok 8:
Rozłóż maliny na wierzchu. Podczas pieczenia jagody zanurzą się w cieście.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez 25 minut, aż się zarumieni.
Krok 10:
Wyjmij ciasto z formy.
Krok 11:
Podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g