skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajko kurze do miski, dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem elektrycznym w puszystą pianę.
2. Stopniowo wlewamy cukier do masy białkowej (części), ubijamy stabilne szczyty.
3. Wlej kefir do osobnej miski, wlej sodę oczyszczoną, wymieszaj. Mieszanina trochę skwierczy - tak przebiega reakcja.
4. Gdy reakcja minie, wlej proszek kakaowy do kefiru, przesiej mąkę pszenną w częściach. Za każdym razem mieszaj. Kakao należy również wcześniej przesiać.
5. A teraz do ciasta Wprowadzamy ubitą masę jajeczną, delikatnie mieszamy.
6. Nasmaruj formę żaroodporną małym kawałkiem masła. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
7. Wysyłamy do piekarnika. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij ciasto z formy, ostudź na ruszcie.
8. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj dla niego krem. Rozłóż zmiękczone masło w misce. Tutaj wlej cukier. Pocieramy widelcem, aż będzie gładki.
9. Rozłóż śmietanę na powstałej masie, ubij mikserem na niskich obrotach. Kolor kremu zależy w dużej mierze od masła. Jeśli jest biały-będzie biały, jeśli żółty-będzie miał lekko żółtawy odcień.
10. Schłodzone ciasto kroimy na trzy części, odpowiednio otrzymuje trzy ciasta. Posmaruj je kremem, w tym górną warstwą.
11. Zetrzyj czekoladę, posyp ją powierzchnią ciasta. Wysyłamy ciasto do lodówki, pozwól mu się namoczyć. Do impregnacji musi dać 2-3 godziny.
cóż, podano przysmak na herbatę! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal / 100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g