ciasto Czarny Książę

wszystko genialne-proste! Gotuj - nie pożałujesz! Ciasto Czarnego Księcia to świetne rozwiązanie na ucztę dla bliskich! Aby go przygotować, nie potrzebujesz wysiłku, wszystko jest proste. Suche składniki (proszek kakaowy i mąka) należy przesiać. Pomaga to pozbyć się grudek, nasyca składniki tlenem, co z kolei wpływa na blask i jakość ciasta. Liczba składników jest obliczana dla formy o średnicy 20-22 centymetrów, nie więcej. W przeciwnym razie ciasto wcale nie będzie wysokie.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 61 % 38 g
339 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Rozbij jajko kurze do miski, dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem elektrycznym w puszystą pianę.

2. Stopniowo wlewamy cukier do masy białkowej (części), ubijamy stabilne szczyty.

3. Wlej kefir do osobnej miski, wlej sodę oczyszczoną, wymieszaj. Mieszanina trochę skwierczy - tak przebiega reakcja.

4. Gdy reakcja minie, wlej proszek kakaowy do kefiru, przesiej mąkę pszenną w częściach. Za każdym razem mieszaj. Kakao należy również wcześniej przesiać.

5. A teraz do ciasta Wprowadzamy ubitą masę jajeczną, delikatnie mieszamy.

6. Nasmaruj formę żaroodporną małym kawałkiem masła. Wlej ciasto do przygotowanej formy.

7. Wysyłamy do piekarnika. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij ciasto z formy, ostudź na ruszcie.

8. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj dla niego krem. Rozłóż zmiękczone masło w misce. Tutaj wlej cukier. Pocieramy widelcem, aż będzie gładki.

9. Rozłóż śmietanę na powstałej masie, ubij mikserem na niskich obrotach. Kolor kremu zależy w dużej mierze od masła. Jeśli jest biały-będzie biały, jeśli żółty-będzie miał lekko żółtawy odcień.

10. Schłodzone ciasto kroimy na trzy części, odpowiednio otrzymuje trzy ciasta. Posmaruj je kremem, w tym górną warstwą.

11. Zetrzyj czekoladę, posyp ją powierzchnią ciasta. Wysyłamy ciasto do lodówki, pozwól mu się namoczyć. Do impregnacji musi dać 2-3 godziny.

cóż, podano przysmak na herbatę! Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal / 100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy