lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami i serem

Włoska Rozkosz na biurku to pewna droga do serca mężczyzny!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 32 % 10 g
169 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasze produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i grzybami i serem? Na patelni usmażyć cebulę z czosnkiem na oleju roślinnym,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koncentrat pomidorowy, sól, cukier i świeże pomidory.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mięso mielone. Po chwili-pieczarki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do sosu usmażyć mąkę na maśle, wlać mleko.Ciągle mieszaj, a następnie dodaj parmezan.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj formę sosem. Połóż liść lasagne, a następnie mielone mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie sos.Zmieniaj warstwy kilka razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec 40 min.

ogólnie Robienie lasagne nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Weź dużą patelnię. Na oleju podsmaż cebulę, drobno posiekaną i czosnek. Tutaj dodajemy mięso mielone. Jak dla mnie to wolę wieprzowinę i wołowinę. Gdy zacznie się kruszyć, dodaj pieczarki wstępnie pokrojone w kliny,koncentrat pomidorowy, sól, cukier i świeże pomidory. Musisz usunąć z nich skórę i drobno posiekać. Gdy jedna trzecia płynu się zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

czas zrobić sos. Usmaż mąkę na maśle, a następnie wlej mleko. Ciągle mieszaj, w przeciwnym razie pojawią się grudki. Gotuj na małym ogniu przez około dziesięć minut i dopiero wtedy dodaj parmezan.

ciasto można kupić gotowe, ale robię to sama. posyp mąkę szkiełkiem. Wbij jajka na środek, sól i wlej trochę wody. Pięćdziesiąt gramów. Zagnieść ciasto. Rozwałkuj do grubości 2 milimetrów i zrób cztery kawałki.

posmaruj formę sosem i dopiero wtedy włóż ciasto. Potem przychodzi nadzienie i sos. Więc naprzemiennie kilka razy. Przykryj nasze danie ciastem i posyp serem. Aby przygotować lasagne, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni powinno być czterdzieści minut.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal / 100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy