skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski i ubij w pianę.
2. Dodaj cukier, ponownie trochę ubij.
3. Włóż śmietanę. Gasimy sodę sokiem z cytryny lub octem, dodajemy również do miski, wszystko mieszamy.
4. Rozpuść masło (lub margarynę), wlej do miski na przygotowywane ciasto, wlej sól, wanilinę i wszystko ponownie dobrze wymieszaj.
5. Przesiej mąkę, stopniowo mieszaj w zawartości miski. Ciasto nie powinno być zbyt strome, raczej miękkie i elastyczne.
6. Posyp mąką powierzchnię roboczą, rozwałkuj warstwę ciasta o grubości 1 cm.
7. Teraz możesz wycisnąć przyszłe ciasta z ciasta. Możesz to zrobić za pomocą szklanki lub specjalnych form. Ciasto można nadać dowolny kształt, ale biorąc pod uwagę, że przepis ma nostalgiczne nuty, dobrze jest nadać im tradycyjny kształt - koła z falistymi krawędziami.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, posyp blachę do pieczenia mąką i rozłóż na niej przyszłe ciasta. Pieczemy je w piekarniku przez około 15 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g