placki z kurczakiem

Stwórz harmonię i przytulność w kuchni, piecz ciasta! Ciasto francuskie z kurczakiem będzie świetną przekąską, a także uzupełni rodzinne przyjęcie herbaciane. Gotowanie pasztecików według tego przepisu to przyjemność! Jedną z głównych zalet jest to, że stosuje się gotowe ciasto francuskie, a nadzienie również nie jest kłopotliwe.
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 39 % 18 g
273 kcal
IG: 6 / 89 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki arbitralnie.

2. Zmiel filet z kurczaka, boczek i szynkę za pomocą maszynki do mięsa za pomocą dużej dyszy.

3. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.

4. Myjemy pietruszkę i zieloną cebulę, suszymy, kroimy tak drobno, jak to możliwe.

5. Rozłóż zioła i cebulę w mielonym mięsie, dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj.

6. Posyp powierzchnię roboczą mąką, cienko rozwałkuj ciasto, pokrój w prostokąty, rozłóż nadzienie, uformuj ciasta.

7. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej placki, lekko posmaruj silikonową szczotką mlekiem, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut, po czym włącz konwekcję i zrumień powierzchnię placków, 5 minut wystarczy.

cóż, zapach unosi się w całej kuchni!

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy