skład / składniki
metoda gotowania
1. Trzy margaryny na grubej tarce, dodaj mąkę, zmiel masę rękami na małe okruchy, dodaj sól i zimną śmietanę, zagniataj ciasto. Okazuje się elastyczny, jakby lekko wilgotny. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do zamrażarki na 10 minut.
2. Gdy ciasto ostygnie, zajmiemy się nadzieniem:
- ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paski;
- obieramy marchewki, trzy na tarce do warzyw po koreańsku;
- cebulę obieramy, kroimy w paski;
- połącz cebulę z marchewką i ziemniakami w misce, dodaj śmietanę i sól do smaku, wymieszaj.
3. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Większość rozwałkowujemy, koncentrując się na średnicy formy, ciasto powinno również wyłożyć krawędzie. Formę smarujemy olejem słonecznikowym, umieszczamy w niej warstwę ciasta, rozprowadzamy nadzienie. Drugą część ciasta również rozwałkować, przykryć ciasto, ścisnąć krawędzie. Posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja, przykryj folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 40 minut, następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.
podawaj na stole, krojąc na porcje.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g