zamknięte ciasto ziemniaczane

Pieczenie z szybkiego ciasta pomoże więcej niż raz! Zamknięte ciasto ziemniaczane można podawać z herbatą lub kawą, jest to świetna przekąska i dobra uczta dla gości. Ciasto kruche jest bardzo proste w przygotowaniu, nadzienie jest również proste z dostępnych składników. Jedzenie takiego ciasta jest pyszne na ciepło, jeśli ostygnie, możesz podgrzać przed podaniem.
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 57 % 24 g
234 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Trzy margaryny na grubej tarce, dodaj mąkę, zmiel masę rękami na małe okruchy, dodaj sól i zimną śmietanę, zagniataj ciasto. Okazuje się elastyczny, jakby lekko wilgotny. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do zamrażarki na 10 minut.

2. Gdy ciasto ostygnie, zajmiemy się nadzieniem:

- ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie paski;

- obieramy marchewki, trzy na tarce do warzyw po koreańsku;

- cebulę obieramy, kroimy w paski;

- połącz cebulę z marchewką i ziemniakami w misce, dodaj śmietanę i sól do smaku, wymieszaj.

3. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Większość rozwałkowujemy, koncentrując się na średnicy formy, ciasto powinno również wyłożyć krawędzie. Formę smarujemy olejem słonecznikowym, umieszczamy w niej warstwę ciasta, rozprowadzamy nadzienie. Drugą część ciasta również rozwałkować, przykryć ciasto, ścisnąć krawędzie. Posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja, przykryj folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz przez 40 minut, następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

podawaj na stole, krojąc na porcje.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal / 100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy