wieprzowina z kurczaka

szybka gotowana wieprzowina z kurczaka z czosnkiem i przyprawami. Kurczak gotuje się szybciej niż wieprzowina, mięso jest miękkie, aromatyczny. Ponadto wieprzowina z kurczaka jest niedrogim daniem, w przeciwieństwie do wieprzowiny. Możesz podawać gotowaną wieprzowinę z warzywami, również pokrojona gotowana jest idealna do robienia kanapek.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 22 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 10 % 3 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Filet z kurczaka umyć i osuszyć serwetką.
2. 2 ząbki czosnku przepuścić przez prasę i wymieszać z przyprawami, solą i
sos sojowy, aby zrobić papkę.
3. 4 ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 4 części, w filet z kurczaka ostrzem noża
zrób szczeliny i naszpikuj je kawałkami czosnku.
4. Przetrzyj filety spigowane mieszanką przypraw, sosu sojowego i czosnku.
5. Ułóż przygotowany filet z kurczaka w wysmarowanym naczyniu do pieczenia
olej roślinny.
6. Formę z przygotowanym filetem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i piecz przez 30-35 minut. 10 minut przed gotowością posmaruj filet z kurczaka
olej roślinny.
7. Przenieś gotową wieprzowinę z kurczaka na płaskie naczynie, ostudź.
8. Przed podaniem pokrój wieprzowinę w plastry.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy