skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagotuj wodę, rozpuść masło w wodzie i dodaj sól.
Krok 2:
Dodaj tam mąkę. Dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
Krok 3:
Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścian, zwinie się w grudkę, gotuj przez kilka minut i zdejmij z ognia.
Krok 4:
Ciasto powinno dobrze ostygnąć, aby dodane jajka się nie zsiadły.
Krok 5:
Gdy ciasto ostygnie, zacznij dodawać jajka pojedynczo. Dodano jeden, wymieszano do uzyskania gładkości, dodano następny. Powtórz procedurę z pozostałymi jajkami. Po dodaniu wszystkich jajek ciasto powinno być miękkie, puszyste i błyszczące.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. Łyżeczką lub strzykawką do ciasta wyłożyć ciasto na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku na złoty kolor przez około 35-45 minut. Podczas pieczenia nie trzeba otwierać piekarnika, w przeciwnym razie profiteroles odpadną, nie staną się przewiewne.
Krok 7:
Wszystko! Profiterole są prawie gotowe. Wewnątrz powinny być puste, tylko po to, aby wypełnić je wszelkiego rodzaju nadzieniami. Gdy profiterole trochę ostygną, możesz zrobić w nich nacięcie i wypełnić je nadzieniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g