profiteroles niesłodzone

Chcesz zaskoczyć gości lub zadowolić domowników? Przygotuj profiteroles i masz owację na stojąco! Profiteroles można wypełnić dowolnym nadzieniem - zarówno słodkim, jak i pikantnym. Wszystko zależy od twojej wyobraźni! Można je wypełnić mieszanką smażonych lub gotowanych na parze warzyw, bitą śmietaną, rozpuszczoną czekoladą, dowolnym dżemem, kremem lub pasztetem! Smacznego!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 43 % 16 g
219 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagotuj wodę, rozpuść masło w wodzie i dodaj sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj tam mąkę. Dokładnie wymieszaj drewnianą szpatułką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścian, zwinie się w grudkę, gotuj przez kilka minut i zdejmij z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno dobrze ostygnąć, aby dodane jajka się nie zsiadły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto ostygnie, zacznij dodawać jajka pojedynczo. Dodano jeden, wymieszano do uzyskania gładkości, dodano następny. Powtórz procedurę z pozostałymi jajkami. Po dodaniu wszystkich jajek ciasto powinno być miękkie, puszyste i błyszczące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. Łyżeczką lub strzykawką do ciasta wyłożyć ciasto na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku na złoty kolor przez około 35-45 minut. Podczas pieczenia nie trzeba otwierać piekarnika, w przeciwnym razie profiteroles odpadną, nie staną się przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko! Profiterole są prawie gotowe. Wewnątrz powinny być puste, tylko po to, aby wypełnić je wszelkiego rodzaju nadzieniami. Gdy profiterole trochę ostygną, możesz zrobić w nich nacięcie i wypełnić je nadzieniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy