Tort Tomek

słodka uczta młodego maszynisty! Nie przegap! Warto za to majstrować!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 16 % 13 g
węglowodany 79 % 63 g
367 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lepiej przygotować części z mastyksu z wyprzedzeniem, na przykład dzień wcześniej. Więc wyschną i lepiej utrzymają swój kształt. W przypadku twarzy paravosik należy wyciąć dwa koła i zwinąć trzy kulki - nos i policzki. Umieść kulki na swoich miejscach na okręgu twarzy, a zamiast oczu wykonaj wgłębienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W drugim okręgu zrób wgłębienia w tym samym miejscu oczu i pogłęb je nieco pod policzkami. Połóż drugi krąg twarzy na pierwszym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wypoziomuj dobrze i delikatnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zarysuj usta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z mastyksu zrób oczy, usta i brwi i umieść wszystko na swoim miejscu. Przyklej pasek mastyksu wzdłuż krawędzi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku kół Wytnij 6 kółek z mastyksu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij również 6 felg na koła z mastyksu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij cienkie paski i przyklej koła jako szprychy do koła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przytnij miejsce, w którym przecinają się paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przyklej środek i obręcz koła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Koła można dodatkowo ozdobić w środku małym kółkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zrób gwizdek i komin paravosik z mastyksu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uformuj pozostałe małe części - okna, bufory itp.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Upiec biszkopt. Ostudzić. Pokrój wzdłuż na dwie części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wytnij z biszkoptu półfabrykaty o wymiarach 23 na 17 cm.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż podstawę, wykonaj boki, aby podeprzeć wypełnienie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasączyć syropem cukrowym. Posmaruj dżemem wiśniowym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż krem, dodaj jagody i pianki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nałóż trochę więcej kremu na wierzch, wygładź.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Powtórz procedurę ponownie z ciastem tego samego rozmiaru. Następnie z mniejszym ciastem, ale nie mniejszym niż połowa długości podstawy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Syrop, dżem, śmietana, jagody, Pianki i ciasto na wierzchu. I tak dwa razy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    A na górze dwie ostatnie warstwy ciasta są dwa razy krótsze niż podstawa.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    W przypadku cylindra silnika wyciąć trzy koła z herbatnika. Podziel jedno koło na pół.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zszyj koła kremem i umieść na miejscu cylindra silnika.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Posmaruj całe ciasto kremem pod mastyksem. Włóż ciasto do lodówki, aż krem stwardnieje.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozwałkuj naleśnik mastyksowy o wystarczającej wielkości. Przykryj mastyksem paravozik i dobrze wygładź na wszystkich zakrętach i narożnikach.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przyklej twarz i elementy poszycia z przodu paravosik.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    U podstawy na całym obwodzie paravosik najpierw przyklej czarny pasek mastyksu, nad nim czerwony.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Na górze cylindra silnika przyklej 4 czerwone paski.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Przyklej wszystkie małe części na swoich miejscach-koła, okna.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Bufor z przodu.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Tylne bufory.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Wsporniki z przodu.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Wytnij w cylindrze u góry dwa otwory na trąbkę i gwizdek.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Umieść gwizdek i rurę w otworach. W razie potrzeby umieść świąteczną cyfrę na dachu paravosik mzhno. Paravosik jest gotowy, aby stanąć na torach i rzucić się w usta młodych maszynistów! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Marshmallow - 304   kcal/100g
  • Pianki w czekoladzie - 396   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy