skład / składniki
metoda gotowania
kroimy udko kurczaka, usuwając wszystkie kości, uważając, aby nie uszkodzić skóry. Możesz ostrożnie wyciąć samo mięso i usunąć je jak pończochę z kości. Mięso wkładamy do filiżanki i marynujemy w przyprawach, stłumionym czosnku i adjika. Gorąco polecam przyprawę Vegeta "pikantną". Następnie przygotowujemy nadzienie: drobno posiekaj ziemniaki, grzyby, oliwki (czarne), Dodaj ulubione przyprawy, kilka łyżek kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszaj, napełnij skarpetę kurczaka mieszanką. W trakcie gry dźgamy wykałaczkami miejsca pęknięcia. Teraz ta zaimprowizowana skarpeta))) kładziemy ją na gorącej patelni bez oleju! (naturalnie wskazane jest użycie patelni z nieprzywierającą powierzchnią). Smażyć z obu stron i ułożyć na blasze do pieczenia. Upiekłam roladę z kurczaka w torbie do pieczenia. Wytrzymujemy temperaturę około 200 stopni i nie dłużej niż 35-40 minut. W tym momencie szalone zapachy zaczynają chodzić po domu!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal / 100g