Rolada w 15 minut z dżemem

jeśli goście są na wyciągnięcie ręki, jest to świetna i szybka opcja! Smakowity. Sama gotowała wiele razy, często mi pomagała!
Po Prostu KuchniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 90 % 57 g
259 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajko z cukrem ubić mikserem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlać kefir i wymieszać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać napoje gazowane (nie gasić octem!)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp mąkę przesianą i dobrze wymieszaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni, 10-15 minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć biszkopt i posmaruj dżemem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie zwiń biszkopt ( opcjonalnie posyp cukrem pudrem)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

szybko i smacznie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy